İslam ve hacamat - 5 - Hacamatın vakti 5

in #turkish7 years ago

İkincisi: Alimlerin çoğu kameri ayın 17., 19. ve 21 inde hacamatı yapmayı müstehab gördüler. Bu sahabelerden (r.a.) sahih bir isnadla varid olmuştur.

12.jpg

Enes b. Malik'ten (r.a.) dedi ki: ''Rasulullah'ın (s.a.s.) ashabı ayın tek günlerinde hacamat olurlardı.'' (Taberi, Tehzib ul Eser, 2856, sahih bir isnadıyla) (Muhammed b. Fenhur, el Hicama beyne şerri ve tıbb, s. 33-34 özetlemiş)

Ebu Abdurrahman Hassan b. Muhammed ''İrşad el En'am ila fevaid el İhticam'' adlı kitabında hacamatın vakti hakkında şöyle diyor (özet):
''Rasulullah'tan (s.a.s.) hacamatın muayyen vakitleri ile alakalı bir çok hadis rivayet olunmuştur. Mesela haftanın günleri, ayın günleri. Aynı o şekilde hacamatın muayyen günlerinide meneden hadislerde vardır. Bu hadislerin çoğunun senedleri sahih değildir.
Haftanın günleri hakkında uydurma ve zayıf hadisler
1- Pazartesi günü hacamat şifadir. (Zayıf cidden, bknz. Zayıf ul Cami 2759)
2- Ayın onyedisi çarşambaya denk gelirse hacamat bir sene devadır. (Mevzu, bknz. Zayıf ul Cami 2759)
3- Her kim çarşamba veya cumartesi günü hacamat yaptırır da, kendisine beyazlık veya baras (alaca) hastalığı gelirse sadece kendini kınasın. (Zayıf, bknz. Silsile Zayıfe 1408, 1524, 1672)
4- Her kim perşembe günü hacamat olursa ve o gün hastalanırsa, o gün ölecek. (Munker cidden, bknz. Silsile Zayıfe 1409)
5- Ebu Bekre'den (r.a.), ailesine salı günlerde hacamat olmaya nehyetti. Ve Rasulullah'ın: ''Salı günü kan günüdür. Onda kanın durmadığı bir saat vardır'' söylediği iddia ediliyor. (Zayıf, bknz. Zayıf ul Terğib 2/379)
6- Cuma gününde öyle bir saat vardır ki, kim o saatte hacamat olursa onda şifası olmayan bir hastalık çıkar. (Zayıf, bknz. Silsile 1411)
7- Cuma gününde bir saat vardır, kim o saatte hacamat olursa ölür. (Mevzu, bknz. Silsile 1412)
İmam Nevevi (r.h.) el Mecmu şerh ul Mehzib'de diyor ki: ''Vel hasıl, hacamatı muayyen bir günde nehyeden sabit bir delil yoktur.'' (el Mecmu 6/69 ve 9/58)

Birden fazla hadis alimi buna benzer bir şey söyledi. (bknz. et Temhid, İbn Abdulberr 24/350; Feth ul Bari 10/149; Avn ul Mabud 10/241; Tuhfet ul Ahvazi 6/174-175; Niyl Evtar 9798; el İnsaf, Merdevi 1/82; el Kifaye, Ebu'l Hassan el Maliki 2/641; el Hatime seferu Sa'ade, Firzubadi 264) (İrşad el En'am ila fevaid el İhticam s. 42-43)

Muvafikuddin el Bağdadi Tıbb min el Kitabi ve Sunna'da diyor:
''Bu nehy -yani hacamatın bazı günlerde nehyedilmesi- hepsi sağlıklı durum için geçerlidir. Ama hasta olunca ya da bir zarureti varsa o zaman onyedinci günü yirminci gününden farklı değil.'' (Tıbb min el Kitabi ve Sunna'da s. 47)

Nihayetinde diyebiliyorum ki, hacamatın en efdali hicri ayın 17., 19. ve 21. inde yapılan hacamattır. Hacamatı herhangi birgüne, herhangi bir haftanın gününe yada herhangi bir mevsime tahsis etmenin, hatta bazı günlerde hacamatı meneden, sahih hiç bir aslı yoktur. Sünnet hacamatı yapmak isteyen temkinli davranıp faziletli günleri seçsin, bir hastalığından ötürü hacamat olmak isteyen ise ihtiyaç duyduğu anda hacamat yaptırsın. (Bu konu hakkında daha geniş bilgi isteyen şu kitablara başvursun: Feth ul-Bari, İbn Hacer, 10/149; Şerh ul-Zerkani ala al-Muvatta, 2/187; el-Mugni, İbn Kudame, 1/184; Za'ad ul-Me’ad, İbn el-Kayyim, 4/60)


Resimkaynak: 1

Sort:  

Thank you... one day I want to translate the whole series into English