yaban
Yakup Kadri Karaosmanoğlu tarafından yazılan ve 1932 yılında yayınlanan roman. Aydınlar ile halk arasındaki uçurumu konu almaktadır. Romanın yazıldığı dönemde halk köylü demekti, zira nüfusun ezici çoğunluğu köylerde yaşamaktaydı.
Yaban döneminde yazılanlar arasında güncelliğini koruyan ve halen popüler olan ender romanlardan. Bu durumda romanın bugünün Türkçesine yakın arı bir dille yazılmış olmasının payı büyük.
Aydının halka yabancılığı o günden bugüne değişmiş görünmüyor. Köylüler zaman içinde kente göçmüş olsa da kent değerlerini benimsemediler. Bazı ilkokul arkadaşlarım aklıma geliyor. Okulda öğretilen bilgiler sanki başka bir dünyaya aitmiş gibi davranırlardı. O bilgiler sanki üzerlerine dökülen suydu, bedenlerine kesinlikle nüfuz etmiyordu.
Yakup Kadri Yaban romanında Türkiye'deki köylü gerçeğini bütün çıplaklığı ile ortaya serer. Köylüleri olduğundan kötü gösterdiği için kimi çevrelerce eleştirilmiş olsa bence tespitleri doğrudur. Anlatılan manzaranın Türk köylüsüne mahsus olduğunu sanmıyorum, Akira Kurosawa 7 Samuray filmindeki Japon köylüleri de benzer özellikler taşıyordu.
Romanda İstiklal Savaşı gazisi Ahmet Celal'in bir orta Anadolu köyünde yaşadıkları konu alınır. Köylülerin "Yaban" olarak isimlendirdiği Ahmet Celal bu köylüler için, vatanı için kolunu feda etmiştir ama köylüler bu durumu pek önemsemezler. Zira köyde neredeyse herkes hasta ya da sakattır.
Türk edebiyatının en güçlü romanlarının biridir Yaban. Yakup Kadri'nin deyimiyle bir çığlıktır.
Posted on HEDE - A place for sharing knowledge in a friendly way