Lavanta

in #kusadasi7 years ago

Lavanta, kokusu ve dezenfektanı olarak kullandıkları Roman tinden beri popüler bir banyo malzemesidir ve her yere gittiğinden, bitkiyi Avrupa'ya yaymaktadır. Aslında, cins adı Lavandula'nın yıkanması anlamına gelen Latince lavemeden türetildiği düşünülmektedir. Parfüm ticaretinde kullanılan sabun ve potpurrisi yapmak için çiçeklerdeki uçucu yağların tatlı kokusu için değer verilen birçok farklı lavanta çeşidi vardır. Lavanta, I. ve II. Dünya Savaşları sırasında yaraları tedavi etmek için kullanılan antibakteriyel özelliklere sahiptir ve lavanta çiçeğinin baş ağrılarına ve sorun uykusuna karşı etkili bir ilaç olduğu söylenmektedir.

Lavanta, otsu bir bitki olarak kabul edilir; ancak, otsu bir çalı gibi büyür ve birkaç yıldır devam eden odunsu gövdeleri geliştirebildiği için, otsu kuralları tamamen takip etmez. Bununla birlikte, esansiyel yağlar ve mutfak işleri için bir otun kullanıldığı açıkça görülüyor.

Yapraklar: Lavanta yaprağı şekli cins arasında çeşitlidir. Gri-yeşil yapraklar, daha geniş, dişli veya tırtıklı yapraklara sahip olmakla birlikte, en yetiştirilen türlerde basit, dar ve uzamışlardır. Bunlar bitki sapları ve çiçekler üzerinde bulunan trichomes adında küçük, yıldız şeklinde kıllar kaplıdır. Saçlar arasında gömülmüş olan bezler, lavanta'nın ünlü olan ve kimyasal linalolun yüksek bir yüzdesini içeren kokulu yağı üretir.

Çiçekler: Bu yağ bezlerinin en yoğun olduğu lavanta çiçekleri, bu nedenle hasat için ana kaynağı oluşturuyorlar. Mavi, menekşe veya lila renkli çiçekler, sapların her kümesinde 6-10 çiçek oluşumunda yaprakların üzerinde yükselen künt sivri boyunca büyür. Bireysel çiçekler küçüktür ve salyangoz ve taç şekli hem tüp şeklindedir. Çiçekler, bol miktarda nektar üretirler ve arıların, lavanta'nın ana tozlayıcılarından birisidirler. Yabani lavanta türleri, yetiştirilen bitkiler genellikle tohum üretmeyen ve kesim veya bölme ve dikim kökleri ile sağlanırken, tohum içeren küçük, meyvalı meyveler üretir.