Sosis ağacı

in #kusadasi7 years ago

Kendine özgü sosis biçiminde meyve ve kan kırmızı, lale şeklinde çiçeklerle sosis ağacı Kigelia africana (ayrıca Kigelia pinnata ) çarpıcı bir üstünlüğe sahiptir. Açık ormanlık alanlarda, nehir kıyıları ve dereleri boyunca ve taşkın alanlarında yetişen tropik Afrika'ya özgüdür. Ağaçlar periyodik olarak taşkın olan bölgelerdeki alüvyonlu toprağın, diğer ağaçların iyi yapmadığı bir yerin ve yılın bir kısmı için otoburlardan korunan yerlerden yararlanarak onlara yeniden üretim fırsatı verir. Doğru koşullarda sosis ağacı hızla büyüyor ve 50 fit yüksekliğe ulaşabiliyor.

Yaprak döken, kahverengi kabuğa sahip yarı yapraklı, bu ağaçlar dört ila altı yıl içinde olgunlaşır ve kıştan yaz başlarına kadar çiçeklenir. Çiçekler sarı renkli ameliyatı ve kalçaları olan iri ve koyu kırmızıdır ve ağacın ana tronunun altına asılan uzun, sarkık, halat benzeri saplarda büyürler. Bu sayede ana polinatörler tarafından kolaylıkla erişilebilir hale getirilir: yarasalar, güneş kuşları ve böcekler. Çiçekler tohumlayıcı toplayıcılara nektar büyük miktarda üretir, ancak aynı zamanda onları antilop ve maymunlar da dahil olmak üzere diğer hayvanlar için bir muamele yapar. Çiçeklerin ürettiği koku insanlara hoş gelmiyor, ancak diğer primatların atıştırılmasını engellemiyor gibi görünüyor.

Ağacın meyveleri en göz alıcı özelliğidir. Uzun, sarkık gövdelerden gelen kümelerde sarkan her kalın ciltli meyve 3 fit uzunluğa ve 30 kilo ağırlığa sahip olabilir! Düşen meyve torpidolarından kurtulmaktan kaçınmak için bu ağaçların altında yürürken dikkat edilmelidir. Bazı hayvanlar meyveleri yiyor, ancak olgunlaşmamış meyve zehirli, özellikle de insanlar için. Onları yenilebilir yapmak için insanlar fırında pişirir ve pişmiş pulpları yemeye yetecek şekilde dilimlere ayırır. Tohumlar da kavurulur ve besleyici bir kaynak olabilir, zira enerji bakımından zengindir ve esansiyel yağ asitleri içerir.

Sosis ağacı yaprakları da besleyici bir fayda gösterir ve kalsiyum, magnezyum ve demir gibi mineralleri içeren ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerle karşılaştırılmıştır. Filler ve kudu yaprakları yerler, insanlar da yaprakları kurutur ve gıda maddesi olarak kullanırlar. Ayrıca hayvancılık için kullanılırlar.