DPOS Algoritması Nedir ? [Cointurk 10. Projesi]

in #tr7 years ago

                      


Delegated Proof Of Stake (DPOS) Nedir ?
Daniel Larimer adlı bir kişi yani aslında blok zinciri mühendisi, Bitcoin madenciliğinin çok fazla enerji harcadığını fark etti. Ayrıca, Bitcoin ağının kontrolünde dev maden havuzlarının bulunduğu ve Bitcoin madenciliğinin merkezileşeceğini de söyledi. Bundan ayrı olarak birde saniyede 100.000 gibi işlem hızı yapabilen bir sistem kurmak istedi.Evet çok fazla bir şey istemiş gibi gözüküyor ama bunu başardı. Çok az enerji harcayan, çok hızlı ve aynı zamanda çok güvenli yeni bir sistem icat etmeye karar verdi.
Ve bu sistemin adını Delege Proof of Stake veya DPOS olarak adlandırdı.

Delegated Proof of Stake (DPOS) , kripto para birimlerinin yani coinlerin transfer geçmişlerinin tutulması ve korunmasını sağlayan bir algoritmadır arkadaşlar. Algoritmanın ne demek olduğunu hepimizin bildiğini varsayıyorum bilmeyenler için algoritma, bir problemin çözümünde izlenen yollar ve çözüme kavuşturan formüllere denir.. İşte Delegated Proof of Stake (DPOS )  bu coinlerin transferlerinin onaylanmasından ve güvenliğinden sorumlu olan algoritmadır.Birde buna benzer PoW vardır,bunun da açılımı Proof of Work'tür.

Bir başka deyişle açıklamak gerekirse kullandığımız kripto para birimlerinin algoritmasının adı Delegated Proof of Stake (DPOS)'tur. Yani bu algoritma sayesinde para transferlerimizin ve bunların kanıtı olarak gsterilen memo adreslerimizin onaylanıp hesaplarımıza yatması aşamasında ki tüm algoritmik altyapıyı oluşturuyor bu sistem, sistemin adı da bildiğiniz gibi  ''Delegated Proof of Stake' (DPOS)'dur. Yani en basit olarak kısaca coin altyapı algoritması ve konsensüsü de diyebiliriz.


                                          
 


Avantajları

-
Bir DPOS sistemindeki  yada eko sistemindeki diyelim daha doğru olur,bu sistemdeki delegelerin, blokların oluşturulması ve işlemlerin katılması için para alındığından bahsedilmelidir. Buna ek olarak delegeler bu paraları bir bütün olarak şifreleme networkun ortaya çıkmasına fayda sağlayan pazarlama veya lobi faaliyetleri için ödeme yapmak için kullanabilir. 

- Proof of Work'e göre Delegated Proof of Stake (DPOS) ile oldukça hızlı işlem gerçekleştiriliyor.

-  Bence en büyük iyi yanlarından biri de enerji tasarrufunu hat safada sağlamasıdır. Biliyorsunuz ki günümüzde Bitcoin üretimlerinde kullanılan Prood of Work sistemlerinin maliyeti ve enerji kullanımı oldukça fazla olduğundan bence DPOS daha avantajlı bir sistem. Enerji tasarrufu konusunda hepsinin üstündedir.

-  DPOS diğer coin algoritmalarına göre çok daha çevre dostudur.  

-  Sistemin güvenilirliğinin  %100' olarak açıklandığını biliyoruz ve madencilik işlerinin %1.59 saniyelik bir hızla yapılması ve hisseyle birlikte katılımcıların de bu sisteme katılabilecek olması güzel bir yönü.

-  DPOS bir çok sayıda insana aynı anda ve eşit bir şekilde dağıtım yapabilir.

- Kendi içinde bir oylama sistemi olduğu için diğer algoritmalara göre daha güvenli bir ağ sağlıyor.

-  Diğer algoritmalara göre yani en basit örnek Proof of Work'e göre daha güvenlidir. Bunun sebebi ise, sisteme yabancı birinin yani büyük ihtimalle hackerların girişi kullanıcılar tarafından kolayca tespit edilir ve yabancı girişimci anında devre dışı bırakılır. PoW'a göre içeriğinin ele geçirilmesi ve sızma olması olanağı çok daha zordur.

-  DPOS kendi sistemi içinde kullanıcıların uzlaşamadigi yani anlaşamadığı bir olayda veya her hangi bir konu için mutlak çözüme giden çok az sayıdaki algoritmalardan biridir.

     


Dezavantajları

- Uygulamaya katılan tüm katılımcıların tümünün katılımı birbirine bağlantılı bir ağ olduğu için maalesef  beklemek gerekebilir. Yani bu durumda bu yavaşlık en büyük olumsuzluklarından biridir.

- Bu  sistem merkeziyetleşmeye teşvik ettiğinden büyük madencilik havuzlarının kazançlarının artmasını sağlarken bir yandan da küçük madencilerin kazancını düşürüyor.

- Delegated Proof Of Stake (DPOS)  elinde daha fazla token bulunduran üyelerin daha çok oy gücüne sahip olması prensibini temel alır.Aynı buradaki gibi :)  Bu da sistemi elinde daha fazla token bulunanların daha az bulunanlara göre daha çok kazanacağı anlamına geliyor ne yazık ki.

-  Birde sistem içinde gruplaşan üyeler sayesinde delegeye oturan bir delege veya delegeler tarafından istenildiği gibi yönetilen bir ağa dönüşüyormuş bazen. Yani sizi seçen tüm üyelere ne kadar çok kazandırırsanız o kadar çok seçici üyeniz olmuş oluyor sizinde.Buda olumsuz bir özelliği olmuş oluyor.




İyi günler.