Renewable Energy Sources/Yenilenebilir Enerji Kaynakları English/Türkçe
It is possible that we can not solve the energy need that has become the biggest problem of the world without damaging the environment with renewable energy sources and clean energy sources.
The world is facing more and more energy needs. Fossil fuels are the largest sources of energy currently used. In other words, unregenerate energy sources are unfortunately very heavily used.
As there is still no need for renewable energy sources, many problems, especially air, water and environmental pollution, are emerging with energy demand.
We need to lead to sustainable energy sources to meet the energy needs of future generations and to reduce the loss to the environment the most.
Sustainable energy sources are called energy generated to meet the need without risking energy resources. Renewable energy sources also play the most important role in continuity and fulfillment of needs.
To summarize the renewable energy briefly; the energy resources that can be renewed in a much faster time than the pace of depletion of the resources used, which are benefited from the natural processes for energy production, are opposed.
Renewable energy sources are briefly as follows;
-Solar energy
-Wind power
-Hydroelectric energy
-Geothermal energy
-Biomass energy
-Hydrogen energy
-Wave energy
-Tidal energy
Although not yet producing enough energy, piezoelectric energy can also be seen among renewable energy sources. Piezoelectric energy converts mechanical energy into electrical energy.
Dünyamızın en büyük sorunlarından birisi de enerji ihtiyacını karşılamaktır. Yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarıyla doğaya, çevreye zarar vermeden bu sorunu çözebiliriz.
Dünyamız günler geçtikçe daha çok enerji kaynağına ihtiyaç duyuyor. Halihazırda kullanılan en büyük enerji kaynağını fosil yakıtlar oluşturuyor. Yani yenilenemez enerji kaynağı kullanılıyor ve fazla kullanılıyor.
Yenilenebilir enerji kaynakları için gerekli önemin bir an önce gösterilmesi gerekiyor. Çünkü özellike çevre kirliliği ve hava, su kirliliği enerji ihtiyacıyla beraber ortaya çıkmaya başladı.
Gelecek nesillere sürdürülebilir enerji kaynaklarıyla enerji üretmemiz gerek. Çünkü bu sayede daha temiz bir doğa, çevre, hava ve su bırakmış olacağız. Kısaca buna mecburuz.
Yenilenebilir enerji kaynağını özetleyecek olursak; enerji için doğal süreçlerden yararlanacağımız anlamına geliyor. Yani tükettiğimiz yenilenemeyen enerji kaynaklarımdan daha hızlı bir sürede kendini yenileyen enerji kaynaklarından bahsediyorum.
Bu kaynaklar şöyledir;
-Güneş Enerjisi
-Rüzgar Enerjisi
-Hidroelektrik Enerjisi
-Jeotermal Enerjisi
-Biyokütle Enerjisi
-Hidrojen Enerjisi
-Dalga Enerjisi
-Gelgit enerjisi
Henüz yeterli miktarda enerji üretmiyor olmasına karşın Piezoelektrik enerjisi de mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirerek yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alır
Hayvan ve bitki fosillerinden oluşan petrolun hammaddesinin oluşması milyonlarca yıl sürüyor. Bu bilgiyi bir çoğumuz biliyoruz. O zaman bu işin altında, düşünmediğimiz şöyle bir gerçek var.
Hali hazırda var olan ve insanların hızla tükettiği petrol veya benzeri ürünler, tüketildiği sırada aslında yeniden oluşmaya devam ediyor. Fakat her geçen gün yeniden oluşma hızı yavaşlıyor ve er ya da geç duracak.
Bu kısımdan zaten bahsetmişsin. Hatta bu sebeple sürdürülebilir, yenilenebilir enerji kaynakları üzerinde durmuşsun. Şimdi bu konu hakkında başka bir şey yazacağım :)
Ben üniversitedeyken de ( mühendislik okudum ) başta öğretmenlerim ve seminer veren büyüklerimiz sürdürülebilir ve yenilenebilir enerjiden bahsediyorlardı. Günümüzde gelişmiş ülkelerin bir çoğu enerji tüketimini olabildiğince azaltıp, merkezsizleştirmeye çalışıp, güneşten, rüzgarda ve benzeri sürdürülebilir kaynaklardan edinmeye çalışıyorlar.
İnsanoğlu şu anda zannediyor ki, petrol ve benzeri ürünler er ya da geç biteceği için ve doğaya zarar verdiği için, rüzgar, güneş ve benzeri sürdürülebilir kaynaklar en doğrusu.
Maalesef hayır. Evren ve dünyamız o kadar hassas bir ölçü ile yaradılmış ki, her türlü etkimize çok yerinde bir tepki vermeye tasarlanmış.
Zannediyoruz ki güneşten gelen ışınları dev güneş panelleri sahaları kurarak toplarsak her şey daha iyi olacak. Dev rüzgar panelleri kurarak enerji toplarsak her şey daha iyi olacak.
Maalesef hayır. Dünyanın kendi ekolojik sistemini sürdürebilmesi için, yeraltı kaynaklarının beslenebilmesi, toprağın verimli olması için yeryüzüne gelen güneşin çok çok az bir oranını engelleme şansına sahibiz. Bu konuda ülkeler birbirlerini dinlemeyip, ortak bir karar alamayacakları için muhtemelen ileride çok büyük bir yüzdelik dilimine güneş panelleri kurulacak. Beslenemeyen toprak ve yeraltının verimi düşecek ve doğallıktan bir adım daha uzaklaşacağız.
Dünyamızdaki rüzgarlar başta ısı farkları ile oluşmakta. Dengesini gün geçtikçe bozduğumuz dünyadaki ısıl farkların oranları sürekli değişiyor. Rüzgarların dengesini bozduğumuz yetmiyormuş gibi, bir de şimdi ilerlediği yolu keserek rüzgar panelleri yapma peşindeyiz. Bu panelleri de belli bir yüzdenin üzerinde çıkardığımız zaman, bulutlar ulaşmaları gerektiği yerlere ulaşamayacak. Doğal döngü bozulmaya başlayacak, büyük kara parçalarının orta kısımları tamamen çöle dönüşecek.
Bu yazdıklarımı mutlaka bilenler ve önlem almak isteyenler vardır fakat her şeyi sanayi ve para olarak düşünen bir çok ülke mevcut. Bu kafaları engelleyebilmek için bilinçli kişilerin yetkiyi ele geçirmeleri gerekiyor.
Ben bunlar hiç yapılmasın demiyorum yanlış anlaşılmasın. Bunlar öncesini sonrasını düşünebilen, gerçek fizibilite yapabilen ve aynı zamanda merhametli kişiler tarafından organize edilmeli.
Selamlarımla :)
Çok kapsamlı bi bilgiye sahip değilim, ancak şu konuda size katılamicam. Evet, dünya canlılığın, hatta bi yandan cansız faktörlerin değişimine kendini bir şekilde adapte eder. Bu herşey için geçerlidir, sadece dünya için değil. Ama işi sadece doğaya bırakırsak şu anda ırkımızın aşırı fazla nüfusunu hesaba katarsak bahsettiğimiz fosiller, bize yakıt olarak çok dayanmayacaktır. Çünkü oluşumu çok uzun sürüyor bunların. Doğanın şuanki halinden ben de memnunum. İnsan eli değmemiş haliyle bile doğa çok güzel.
Ama fazla duygusal yaklaşıp teknolojideki bu gelişmeleri de göz ardı edemeyiz. Çoğu insan bilincimizin olmasından ve ağaçlık/ormanlık arazide yaşamadığımızdan dolayı "Doğa"nın içinde yaşamadığımızı düşünüyor ama aslında biz de canlılığın içindeyiz. Sadece ilave olarak biz beynimizin gelişmişliğinden ötürü, bir kuşun yuva yapması yerine, bir bina yapabiliyoruz. O yüzden doğal bir süreçten geçiyoruz aslında.
Tabii ki bu yaptığımız şeylerin doğru olduğunu göstermiyor. Ama bu yenilebilir enerjiyle dünyaya verdiğimiz zararı en aza indirgersek daha fazla uyum içerisinde oluruz dünyayla. Öteki türlü her komünitede populasyonların başına geldiği gibi, bir tür fazlaca artar (Biz burada insanı ele alıyoruz), avladığı tür sayısını tüketir veya yok eder ve sonrasında bundan bir şekilde nasibini alır. Bunun devamını getiremicem çünkü binlerce tahmin yapılabilir. Sadece yaptığımız şeylerin sorumluluğunu alacağını bilerek bişeyler yapmamızda fayda var.
Söylediğiniz gibi, yazmaya devam etsek bir çok şey çıkabilir konu ile alakalı. O yüzden olabildiğince kısa bir örnek vermek istiyorum;
5 katlı yapıların olduğu bölgelerde bir süre sonra 5 katlı yapıları yıkacak güçte deprem, 50 katlı yapıların olduğu bölgelerde bir süre sonra 50 katlı yapıları yıkacak güçte deprem oluyor. Ama 1 katlı yapıların olduğu bölgelerde 1 katlı yapıları yıkacak deprem olmuyor.
Söylemek istediğim, deneyimlerimizi göz önünde bulundurarak, sınırlarımızı bilmeliyiz. Yenilenebilir/Sürdürülebillir enerji kaynakları kullanmalıyız ama bunları da abartmamalıyız.
Yaptığımız herşey hatalı bir ekonomik sistem üzerine kurulu, unutmamalıyız, yaratanın kurallarının dışında yaşıyoruz.
Very Very Nice Post👏
Sir My Blog is Love Blog♥
Please Upvote My One Post👍
Posted using Partiko Android
Source
When you copy/paste or repeatedly type the same comments you could be mistaken for a bot.
More information:
The Art of Commenting
Comment Classifications