Birkaç soru sorabilir miyim?

in #tr7 years ago (edited)



Hiç sudan çıkıp ağaçlara tırmanmasaydık ?


Kaynak

Sanıyorum herkes yaşamıştır. Hayatın olumsuz yönleri bazen olumlu yönlerinden daha ağırmış gibi gelir. Muhtemelen sebebi anlık olarak sağlıklı düşünememenizdir. Şu an o durumda değilim. (neyse ki) Fakat yine de ilginç şekilde öyleymiş gibi bir his geldi. Sanıyorum son bir saattir derin bir sohbetin içerisinde olmamla alakalı.

Etik kaygılar, bencil davranışlar, kirli düşünceler, sevgi, nefret, özlem vs vs hepsi bizimle evrildi. Bazıları gücünü yitirdi. Bazıları giderek güçlendi.

Bilim de bizimle büyüdü. Önce insanları iyileştirdi. Dünya üzerinde daha fazla insanın yaşamasına izin verdi. Sonra daha çok insanın ölmesine... Çünkü bilim de her zaman bilim için yapılmadı. Yukarıda bahsettiğim kavramlardan bir türlü sıyrılamadı. Siyasiler ah siyasiler, dünyanın her yerinde siyasiler.

İzninizle birkaç sorum olacak.

Trafik kazasında insanların öleceğini bilseniz ilk aracı üretir miydiniz?

Uçak kazaları belki de yüz binlerce ölüme sebebiyet vermiştir. Uçaklar savaşlarda belki de daha fazla canı almıştır. Wright kardeşler ne hissediyordur acaba?

Yerden 600 metre yükseklikte patlamasına rağmen 80.000 kişinin ölümüne sebep olan o ünlü bomba şu an kullandığımız bilgisayarların varlığına değer miydi?

Her birinizin tek bir yakını için tüm bunlardan vazgeçebileceğini hayal edebiliyorken sayıların bu kadar anlamsızlaşması gerçekten ilginç değil mi?

Bilimi çok sevmeme rağmen bazen düşünüyorum. Keşke sudan hiç çıkmasaydık.

ayrac1.png

Bunlar bana hakim olan görüşler değil aslında. Sadece kafamda sesi az çıkan doctorlardan birine mikrofonu uzattım. Mikrofona baktı ve "buna mı konuşayım?" diye sordu. En azından söylediklerinin arkasındaydı.

Sort:  

Doktor emin ol o keşifler olmasa da yine insanların öleceği başka bahaneler olacaktı. Sonuçta o keşifleri direkt sorumlu tutamayız ölümlerden. İnsanı öldüren insandır. Trafik kuralına uymayan insan, savaşan insan, gözünü kırpmadan bombalama emri veren insan vs... O keşifler olmasa da o insanlar yine olacaktı.

Sadece kafamda bir ses "en yakınını bunlardan biri yüzünden kaybetsen hepsinden vazgeçmez miydin?" diyor. Hatta hazır vazgeçmişken sevginin güzelliği gitsin yeter ki nefret olmasın falan gibi cümleler sıkıştırıyor. Sadece paylaşmak istedim. Dediğim gibi bana hakim olan fikirler değil.

Anlıyorum demek istediğini ama şöyle de düşünmek lazım, en yakını otobüs kazasında kaybedersen otobüse binmekten vaz mı geçeceksin? Böyle insanlar var tabii ama bu tarz tepkiler yaşanan travma kaynaklıdır. Travmatik durumlarla karar vermek doğru olmaz. Kafandaki sese selam eyle :)Kafa sesleri iyidir, kaçırmamak lazım. ;)

Otobüse benmekten neden vazgeçeyim abi :) sadece otobüslerin hiç var olmamasını sağlayabilsem sağlardım. Haklısın tabi ona bir şey demiyorum.

Kendisi selamını almadı teknolojiye karşı :)

:) Vay kafa sesine bak, ben teknoli miyim ya, etten kandan insanım. Beni bot sandıysa eğer :))

Telefondasın ya abi. Eski kafalı işte naparsın :)

Keşke sudan hiç çıkmasaydık.

Hayat suda başladı Doctor, bugün yaşamamız ve bugünlere kadar evrimleşebilmemiz bizim elimizde olan bir şey değil.

Emin ol ben de kendime bazen diyorum, keşke bu ya da şu keşke hiç olmamış icat edilmemiş olsaydı. Peki ya merak? İnsanoğlu merakının ölçüsünde bilime hizmet eder fakat sonuçlarının nelere mal olacağını tahmin edemez. Bilim her zaman bilim olmuştur ama insanların nasıl kullanmak istediğine bağlı olarak olumlu veya olumsuz yanları olabilir.

Düşüncelerinize sonsuz saygım var ama ben böyle durumlarda büyük resme bakmayı tercih ediyorum. Doğru, istenmeyen ve önüne geçilemeyen kayıplar veya kıyamlar oldu ama ben yapılan bilimin insanlığı ilerletip ilerletmediği ile ilgileniyorum. Sanılmasın ki insanların ölmesini umursamıyorum, ben de istemezdim onca insanın canından olmasını.

Keşke sudan hiç çıkmasaydık.

Bunu dedin ya, acaba bir ara endosimbiyozis hipotezini mi anlatsam diye düşünmüyor değilim. 🤔

Hırsııız :) zevkle okurum :) iki önceki yazımda merak ne kadar önemli onu vurguladım. Bilime de ilgili olduğumu iyi biliyorsun. Sadece kafamdaki karşıt bir görüşü paylaştım :)

👍 MÜKEMMEL.

Evet doktor, ben yapardım ya, ben yapmasam elbet biri bunu yapacak diye düşünerek yoluma devam ederdim. Sonuçta insanlığa hizmet, en azından bu şekilde mutlu olurdum - kendimi avuturdum.

Ben de yapardım. Hatta belki ilerde yaparım. Kafamdaki muhalif sese söz verdim hocam :)

Türkler olarak birbirimizi takip edelim, beraber büyüyelim :)

Burada bakmamız gereken artıları ile eksileri karşılaştırmasıdır. Yani sonuçta trafik kazalarında ölen insanların yanında ambulanslar sayesinde hayatı kurtulmuş milyonlarca insan var.

Ya da uçakların hızlı ulaşımı sayesinde doğal afet bölgelerine daha hızlı müdahale edip daha fazla ölümün önüne geçmiş olduk.

Artıları eksilerine göre daha fazla olduğu için zaten bunları "ilerleme" olarak nitelendiriyoruz.

Hocam epey haklısınız fazlasıyla haklısınız. Yazımda yeterince vurgulayamadım ama girilen bir psikolojiden çıkan muhalif düşünceleri yazdım zaten. Savunduğum bir şeyi değil. Ayrıca profilime bakarsanız bilime olan ilgimi görürsünüz sanıyorum

Yok tabii ki sorgulamak dünyanın en önemli özelliklerinden benim için. Yani sizin bu paylaşımınız benim gayet hoşuma gitti. Fikir olarak cevap vermek istedim. Yoksa sizi herhangi bir şey ile suçlamak istemedim.

Ben de sadece doğru anlaşıldığından emin olmak istedim. Yorumunuz için çok teşekkür ederim :)

Hiç sudan çıkmasaydık bu yazıları ne yazıyor ne de okuyor olurduk:) Tüm bu icatlar nasıl olsa bir başkası tarafından zaten yapılmış olacaktı. Gelecekte de ölüme yol açacak bir sürü icatlar olacak, dünya bu şekilde devinip gidecek...

Eleştirirken şımarttı :) teşekkür ediyorum :) dediğim gibi sadece farklı fikirleri ortaya atayım dedim :)

Hiç sudan çıkmasaydık, sudan cıkmayı hiç dilememiş olacaktık. Belki de bu paradoks insanın varoluşunun anlamıdır. Neticede var olmak aynı zamanda yok olmayı gerektirir. Emeğinize sağlık yine hoş bir düşünceler silsilesi. :)

Bir tanesi her zaman ağır basmıyor işte :) yorumunuz için teşekkür ederim :)

This post has received a 0.39 % upvote from @drotto thanks to: @doctorbishop.

Merhaba @doctorbishop,

Yazınız @trdaily tarafından otomatik olarak seçildi. Ve @trdaily curation trail'i takip eden
diğer üyelerden de oy aldı.

@trdaily, türkçe etikete sahip içerikleri belirli filtrelerden geçirip rastgele olarak oylayan bir bottur.

Arzu ederseniz @trdaily curation trail'e bu adresten katılabilirsiniz.

Yine görüşmek üzere! :)

Bazen bende bu fikirlere kapılıyorum. Keşke hiç varolmasaydık, bizim kadar yanlış yapmayacak bir tür gelişseydi insanlık yerine diye düşünmüşümdür. İcad eden gelişmek,bir şeyler katmak için icad ederken icadı kullananlar kötülüğü getirmiştir (genelde). Bu neyin kavgasıdır diye düşünmeden edemiyor insan. Yaşayacağımız yıllar sayılı olduğu halde dünya kavgasına tutuşmak anlamlandıramadığım bir olgudan ibaret.

Yazınız için teşekkürler. Düşüncelerimi tekrardan ortaya çıkartan bir yazı.

Ben böyle zamanlarda insanlara uzaktan bakıyorum. Hayvanlar nasıl birbirini öldürebiliyorsa bizim de doğamız bu olabilir diyorum. En azından sakinleşmek için gerekli. Zaten insanlığın çok zeki bir tür olduğunu düşünmüyorum. En basit mantıkları toplumsal olarak oturtamıyoruz.

Yorumunuz için teşekkürler :)