Ödeme Sistemlerinin Yeni Şekli; Bitcoin[Cointurk 34. Projesi][erdemoz#8689]
1-Bitcoin Nasıl Ortaya Çıktı?
Bitcoin, 03 Ocak 2008 yılında takma ismi Satoshi Nakamoto olan ve halen kim olduğu bilinmeyen kişi/grup tarafından yayımlanan makalede ortaya çıkmıştır. Orijinali “Bitcoin:A Peer-To-Peer Electronic Cash System” olan 9 sayfalık makalenin Tükçesi ise “Bitcoin:Kişiden-Kişiye Elektronik Ödeme Sistemi”dir.
2-Bitcoin Nedir?
Bitcoin, herhangi bir merkez bankası, hükümet, kişi ya da kuruma bağlı olmayan, block chain altyapısını kullanan elektronik bir para birimidir. Yeni bir teknoloji olarak sunulan Blockchain(blok zinciri) ise merkezi olmayan ancak sistemde olan herkesin merkez olarak göründüğü bir sistemdir. Bu sistemin kullanılmasındaki amaç ise sistemin güvenliğini sağlamaktır. Çünkü bir hackerın bir sistemi çökertebilmesi için merkezi ele geçirmesi gerekmektedir. Burada ise merkezde bütün kullanıcılar olduğundan hackerın sistemi ele geçirebilmesi için sistemdeki herkesi hacklemesi gerekiyor ki bu da imkansız. Ayrıca bu blok zinciri milyonlarca bloktan oluşmaktadır ve Bitcoin ile ilgili veriler bu bloklara işlenmektedir. Farklı bir yönden açıklarsakaçık kodlu olan bu sistemde blok zinciri sayesinde ilk gönderilen Bitcoin’den günümüze kadar olan bütün işlemleri açık bir şekilde görüntüleyebilmekteyiz.
3-Bitcoin Nasıl Üretiliyor?
Kullandığımız TL ve dövizler her yıl arz, talep ve ekonomik verilere göre basılmaktadır. Yani bunun bir sonu yoktur. Ancak Bitcoin’de durum daha farklı. Bitcoin’in oluşturulduğunda girilen algoritmada Bitcoin’in en fazla 21 milyon adetten oluşacağı bildirilmiştir. Yani 21 milyonuncu Bitcoin’in üretimi yapıldıktan sonra üretim bitecektir. Yarısından çoğu üretilen Bitcoinlerin kısa zamanda sona ereceği aklınıza gelmesin. Programlayıcılar bunu da düşünmüş. Hazırlanan platformda madencilik ile elde edilen Bitcoinler her seferinde biraz daha zaman ve güç istemektedir. Yani gün geçtikçe Bitcoin oluşturmak zorlaşmaktadır.
4-E-Wallet
E-wallet yani dijital cüzdan Bitcoinlerin muhafaza edildiği sanal cüzdandır. Bu cüzdanların 2 adet anahtarı bulunmaktadır. Bunlar özel ve genel anahtar. Özel anahtar adından da anlaşılacağı üzere sadece sahibi tarafından bilinen ve cüzdandaki Bitcoinlerle ilgili işlemlerin yapılmasına izin veren anahtardır. Genel anahtar ise alıcıya gönderilen Bitcoin’in doğruluğunu kontrol etmek için yapılan bir anahtardır.
Yazımın tüm haklarını @kusadasi na devrediyorum.