Huisje, boompje, beestje.
Als je hier door Nieuw Zeeland rijdt is het verschil in huizen die je onderweg tegenkomt nogal gevarieerd. Van kastelen op de meest mooie plekken tot krotten op de mooist mogelijke plekken. Mensen zijn nogal verschillend welke eisen ze aan een huis stellen.
In Nederland( @nederlands ) is alles nogal georganiseerd en je mag bijvoorbeeld maar 10 jaar in een tijdelijk huis wonen voordat je in je definitieve huis gaat wonen. Hier zie je vooral in de steden dat de nieuwe wijken wel door projectontwikkeling georganiseerd worden. Doordat de vraag naar woningen niet ingevuld kan worden zijn de huizen naar ongekende hoogte gestegen. In Auckland liepen de prijzen op tot $1,000,000 wat neerkomt op € 675.675. Hier in Tauranga betaal je ongeveer $600,000 wat neerkomt op € 405.405. Als je nagaat dat de rente hier ongeveer op 5% staat is dat nogal wat. Je kunt natuurlijk ook gewoon huren waar je hier in de buurt ongeveer $500 per week voor betaald.
Er zijn dan ook veel mensen die grof geld verdiend hebben met de verkoop van hun huis en daarna op een goedkopere plek zijn gaan wonen. Als je nu je huis verkoopt en je wilt op dezelfde plek blijven dan moet je natuurlijk iets weer kopen voor serieus geld. Mocht je erg veel geld voor je huis hebben betaald en de boel stort in dat zit je gevangen in je eigen huis en kun je blijven zitten waar je zit. Moet je natuurlijk wel je baan behouden anders zit je met een probleem.
Je hebt hier nog wel de mogelijkheid om landelijk te gaan wonen , je kunt hier nog wel een flink stuk land kopen voor lage prijs. Het is natuurlijk logisch dat waar het werk is de prijzen flink hoger zijn
.
De meeste huizen worden hier van hout gemaakt, de daken zijn meestal van metalen dak(pan) platen. Je hebt ook een grotere bouw oppervlakte nodig omdat alles gelijkvloers is. De dak ruimte (boven plafond) wordt gebruikt voor de afvoeren van de ventilatie, de waterleidingen en de elektrische bedrading. De wanden en plafonds worden afwerkt met gips en de nieuwe huizen worden goed geïsoleerd. Mocht je huis (gedeeltelijk) instorten na een zware aardbeving dan is de overlevingskans groter in een houten huis dan dat het beton naar beneden komt. Wat een ander voordeel is dat je veel sneller kunt bouwen. Een nadeel is dat je veel bomen nodig hebt, in het verleden zijn er erg veel bijzondere bomen gekapt. Nieuw Zeeland stond helemaal vol, gelukkig wordt het nu georganiseerd en worden er weer bomen terug geplant voor de toekomst.
In Nederland zijn de meeste huizen voorzien van een centrale verwarming, hier hebben de meeste mensen een heatpump en/of een openhaard (alleen in de woonkamer). De zon is hier erg sterk en warm zelfs in de winter, maar als deze onder is dan wordt het toch echt wel koud in huis. Natuurlijk kun je hier aan wennen, gewoon een dikke trui aan trekken en het scheelt natuurlijk veel geld en fossiele brandstoffen. Ik vond het fantastisch toen ik hier voor eerst midden in de winter kwam dat ik erg veel mensen in de korte broek zag lopen. Ik loop zelf ook sinds we hier wonen lekker in de korte broek, maar op het Zuider Eiland zal dit wel een ander verhaal zijn. Maar door actief buiten bezig te zijn, dan krijg je het vanzelf warm.
Als je in de stad woont kun je hier aangesloten worden op het drinkwater netwerk maar als je landelijk woont dan moet je wat anders verzinnen. De meeste mensen hebben dan watertanks om het regenwater in op te vangen, een UV filter en een pomp ertussen en je hebt gratis eerste klas water. Het blijft raar dat we dat in Nederland niet (veel meer) doen, er valt toch genoeg gratis water naar beneden.
Onze droom is om een stuk land te kopen als we ons permanente visum hebben. Dan kunnen we gaan bouwen aan een huis waarbij we hopelijk geen energie leveranciers nodig hebben. Maar dan wel met een lekkere warme douche en verwarming, met dank aan de zon en regen.
Als je ipv ned of nld, de tag #nl gebruikt, kan ik je makkelijker vinden.
Mooi artikel, leuk!
100% vote
Mooie dag in NZ :-)
Ga ik de volgende keer doen, dank je!
i like your posts, thanks for sharing
Thank you!