Bilinçaltı Zihin Nedir?
Bilinçaltı Zihin Nedir?
İlk kez bisiklete binmeyi denediğini hatırlıyor musun?
Kusursuz bir dans yapmak için gereken tekrar sayısını sayabilir misin?
Hiç yeni bir müzik aleti çalmaya çalıştın mı?
Büyük olasılıkla, ilkler yeni bir dizi karmaşık eylemi senkronize etmeyi denemekte her zaman zor olmaktadır. Daha yetenekli olduktan sonra, bu hareketler her şey doğal olarak akmaya başlayana kadar daha az bilinçli farkındalık gerektirmeye başlar.
Tüm bu otomatik hareketler, insan davranışlarını harekete geçiren en güçlü iç güçlerden biri tarafından yönlendirilir - bilinçaltı zihin.
Bilinçaltı Zihin: Nerede Saklanıyor?
Bilim adamları beyin hakkında konuştuklarında bilinçli ve bilinçdışı eylem türlerini duymak alışılmadık bir şey değildir. Sonuç olarak, çoğumuz davranışlarımızın bizim olduğuna inandığımızdan daha rasyonel olduğu fikrine aşinayız.
İster hoşumuza olsun ister olmasın, düşünceleri kontrol etme, hareketleri senkronize etme veya duyguları deneyimlememiz, bilgi işlemenin derinliğine bağlıdır.
Daha derin seviyelerde bilgi işleme fikri, 3 seviyeli zihin modelini tanıtan ünlü Avusturyalı psikolog Sigmund Freud (1856 - 1939) tarafından geliştirilmiş ve kapsamlı bir şekilde çalışılmıştır. Onun modeline göre, zihin aşağıdaki seviyelere bölünebilir:
Bilinçli ; Tüm düşüncelerimizi ve eylemlerimizi farkındalığımız içinde tanımlar.
Örneğin, kırmızı lale kokusunun güzelliği ve memnuniyeti
Bilinçaltı ; onlar hakkında düşünürsek farkında olabileceğimiz tüm tepkileri ve otomatik eylemleri tanımlar.
Örneğin, bir arabayı sürme kabiliyetimiz: Yetenekli olduktan sonra hangi dişlilerin kullanacağını, hangi pedalların basılacağını ya da hangi aynaya bakacağımızı düşünmüyoruz, ancak her zaman düşündüğümüzden sonra ne olduğunun farkında olabiliriz.
Bilinçsiz;Geçmişteki olayları ve hatıraları, bizim için ulaşılamaz hale getirmemiz ne kadar zor olursa olsun, bizim için ulaşılmaz olanı tanımlar.
Örneğin, söylemeyi öğrendiğimiz ilk kelime, ya da kendi başımıza yürümeyi nasıl hissettiği.
Bilinçaltının Bilimsel Saptanması
Bugüne kadar, farklı düşünce düzeylerinin etkileşiminin davranışımızı nasıl etkilediğini açıklayabilme yeteneği, psikoloji ve sinirbilimdeki en zorlayıcı zorluklardan biri olmaya devam etmektedir.
Bir düşüncenin diğerini nasıl etkilediğini çözmek için, bilim adamları zihnin farklı derinliklerini algılayabilmelidir.
Sıklıkla, bilgi işlem seviyeleri, priming paradigmaları kullanılarak yakalanabilir. Örneğin, yakın zamandaki psikolojik bir çalışma, ilgisiz ipuçlarının öğrenmeyi nasıl şekillendirdiğini ve bilinçli, bilinçaltı ve bilinçdışı düşüncelerin etkisinin duygusal yüzlerin değişen sunum sürelerini modellediğini gösterdi.
Bu deneyde, katılımcılara bir dizi insan yüzleri sunulmuş ve bir önceki resimde yüz ifadesinin aynı duyguyu taklit edip etmedikleri sorulmuştur. İlginçtir, sonuçlar insanların doğru bir şekilde yapabildiklerini gösterdi
İlginç bir şekilde, sonuçlar resimlerin en az 0,047 saniye boyunca görüntülenmesi durumunda insanların yüz ifadeleri arasındaki farkı doğru bir şekilde tanıdıklarını gösterdi. Resimlerin süresi 0,027s - 0,033s'e düştüğünde, doğru cevapların oranı yaklaşık bir buçuk azalmıştır. Aksine, katılımcılar uyaranın süresi daha da azalmışsa - 0.020'ye kadar yüz ifadelerini ayırt edememiştir.
Bu şekilde, araştırma, bilinçli ve bilinçdışı düşüncelerin açık bir şekilde farklılaştığını gösterdi: İnsanlar bilinçli farkındalık seviyesine ulaşabilseydi, sadece hatasız cevaplar verebildiler. Daha da şaşırtıcı olarak, 0,027s - 0,033s gibi gösterilen resimlerin süresi, bilinçli farkındalık düzeyinde uyaran sözelleştirmesi için yeterli olmayabilir, ancak
Daha da şaşırtıcı olarak, 0,027s - 0,033s kadar uzun bir süre gösterilen resimlerin süresi, bilinçli farkındalık düzeyinde uyaran sözelleştirmesi için yeterli olmayabilir, ancak davranış üzerinde ölçülebilir bir etkiye sahipti.
Spesifik olarak, doğru cevapların oranı sadece yarı yarıya azalmıştır, bu da katılımcıların hala kısmen doğru cevaplar verebildikleri ve bilinçaltı zihnin varlığını gösterdikleri anlamına gelmektedir.
Beyin Bölgelerinin Aktivasyonu
Bilinçaltına karşı bilinçaltı zihnin bir etkisine maruz kaldığımızda beyin aktivasyonunun farklı olup olmadığını merak edebilirsiniz. Bilinçli düşüncelerin neden bilinçsiz düşüncelerden daha yavaş işlendiğini bilmek isteyebilirsiniz.
Ya da bilim adamlarının bilinçaltı düşünce gibi bu küçük ince kavramların kesin işlem yollarını tanımlayıp tanımlayamayacağını sorgulayabilir.
Yakın zamana kadar, bu düşünce süreçlerinin beyinde nerede olduğunu veya belirli beyin aktivasyon bölgelerini görselleştirdiğini yakalamak imkansızdı. Bununla birlikte, beyin görüntüleme yöntemlerinin yükselişi, araştırmacıların, bir beynin nöroanatomisindeki resim değişikliklerine bir fırsat sağlayarak, düşünce işlem yollarını incelemelerine olanak sağlamıştır.
Bugün, beyin görüntüleme araştırması aslında Freud’un zihin modelini desteklemiş ve düşünce derinliğinin işleyiş yoluna bağlı olduğunu ileri sürmüştür. Özellikle, çalışmalar (çalışma1, çalışma2) bilinçli ve bilinçsiz düşüncelerin yollarının açıkça ayırt edilebildiğini göstermiştir.
Tersine, bilinçaltı zihnin yolunun tanımlanması çok zordur. Aslında bilinçaltı düşünceler kendi işlem yollarına sahip değildir. Aksine, bilgi işlemenin hem bilinçli hem de bilinçsiz yönlerini paylaşırlar.
Bilinçaltı Zihin Gücünü Kullanmanın Daha Kolay Yolu
Varlığının nasıl olup da tüketici davranışını nasıl etkilediğini merak ediyorsanız, bilinçaltı düşüncenin etkisini tanımlamak isteyebilirsiniz. Sadece birkaçımızın geniş bir bilimsel geçmişi, araştırma laboratuvarlarına erişimi ve bu tür çalışmaları yürütmek için yeterli parası olsa da, bilinçaltı zihnin gücünü kullanmanın başka bir yolu olmadığını varsaymak yanlıştır.
Posted from my blog with SteemPress : http://steemblog.tk/2018/06/22/bilincalti-zihin-nedir/
İnsan yapısında en ilgi çekici ve karışık olan yapı bilinç altı sistemidir.Bilinç altında depolanan verilerin kodlanması ileride çözülürse bu hayat daha heyecanlı ve atraksiyonlu olacağına benziyor.Güzel yazınız için teşekkür ve tebrik ederiz.
Tebrikler, @turkce-bilim olarak yazınız oylanmıştır. Bir sonraki yazılarınız da, görsel kaynakları ve ileri okuma için referans kaynakları verirseniz seviniriz.
Proje kapsamında daha detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Cointurk Discord Kanalı