Remix Nedir? Remix Nasıl Hazırlanır?
Remix Nedir?
Gelişen toplumumuzun en büyük ihtiyaçlarından biri haline gelen ve yaşantınızdan bağımsız olarak düşünülemeyen müzik, gelişen teknoloji ile de bir çok farklı türde dinleyicilerinin karşısına çıkmıştır. Bu sayede her kişiliğe göre bir müzik türü oluşturulmuştur. Sizlere de kişiliğinize uygun müzik türünü tercih etmek kalmaktadır. Özellikle son yıllarda gelişen müzik türlerinden bir tanesi de remix türüdür. Ana teması şarkıların hızlandırılmasına dayanan remix, elektronik cihazlar aracılığı ile ortaya çıkartılan, belli bir beste seçilerek bu beste üzerinde meydana getirilen alternatif kompozisyonlara denilmektedir. Remix, dediğimiz gibi bir parçanın daha hızlı hale getirilmesini sağlar. Remix her ne kadar kolayca hazırlanan bir tür olmasa da bazı elektronik programlar kullanılarak kolay bir şekilde hazırlanılabilir.
Remix Nasıl Hazırlanılır?
Remix yapmak isteyen müzisyenlerin öncelikle bazı programları kullanabilmesi gerekmektedir. Bu programlar bilinen adları ile Mixmeister BPM Analyzer, FL Studio, Audacity, Acoustica MP3 Audio Mixer, Gold Wave ve Nero Wave Editor programlarıdır. Remix yapacak olan müzisyen bu programlardan birini kullanmaya karar vermelidir. Programlardan herhangi bir tanesinin kullanımına karar verildikten sonra remix yapılacak olan parçaya ait olan BPM gidişat kıymeti öğrenilmelidir. Bu bilgi parçanın hızlandırılması ya da yavaşlatılması adına bilinmesi gerekilen bir bilgidir. Çoğu müzisyen gidişat değerini belirlemek adına bizim de önerdiğimiz BPM Analyzer programını kullanmakta ve bu programı sizlere de önermekteyim.
Parçanın gidişat kıymeti adı verilen ayarı ve hızlandırılma işlemi tamamlandıktan sonra yapılacak bir diğer işlem parçanın hızlandırılması aşamasına geçilmesi işlemidir. Bu işlem için Audacity programı önerilmektedir. Bu program içerisinde Beat per Minute kısmı yer almakta ve bu kısma daha önce bahsedilen BPM kıymeti yazılmalıdır. Bu işlem yapılırken dikkatli olunmalıdır. Çünkü parçanın hızlandırılması isteniyorsa orijinal kıymetten daha yüksek bir kıymet yazılmalıdır. Bu değerin programa girilmesinin ardından programa yüklenen parçanın çevrilmesi işlemi yapılmaktadır. Gidişat kıymeti adı verilen değer ile birlikte parça Mp3 olarak kaydedilmektedir. Bu gidişat aşamasından sonra parçanın alt yapısının oluşturulması ve çeşitlendirilmesi aşamasına geçilmektedir. Bu işlem için ise önerilen program FL Studio programıdır. Programın kolay bir kullanım imkânı sunması bu programın müzisyenciler tarafından sıkça kullanılmasını da sağlamaktadır. Program içeriği sayesinde parçanın bas, tiz ya da darbuka lopları yardımıyla varlıklı seslere haiz olması sağlanmaktadır. Bu aşamalarda dikkat edilmesi gerekilen bir diğer önemli nokta alt yapı hazırlanırken BPM kıymeti ile aynı ölçüler kullanılması gerekliliğidir. Çünkü temponun aynı olmaması alt yapının da uyumsuz olmasına neden olacaktır.
Parçanın alt yapısının hazırlanması işlemi ardından ses dosyalarının kesilme aşamasına geçilmektedir. Bu aşama da Acoustica Mp3 Audio Mixer adlı program kullanılmaktadır. Bu program sayesinde ses dosyalarını istenilen yerden kesebilir, sesleri birleştirebilir veya da sesleri tertipli bir şekilde karıştırabilirsiniz. Bu aşamaya gelene kadar elde edilen parça üstünde yeniden eklenti ve çıkarımlar yapılabilir. Bu aşamaya gelindiğinde unutulmamalıdır ki yaratıcılığın en çok kullanıldığı aşamaya gelinmiştir. Artık ortaya çıkabilecek yeni melodilerle birlikte son dokunuşlarınızı parçanız üzerinde yapabilirsiniz. Sonrasında parçanızı kaydetme aşamasına geçebilirsiniz. Bu aşamada dikkat etmeniz gerekilen şey parçanızın Mp3 formatında kaydedilmesi gerekliliğidir.
Son olarak şu söylenmelidir ki remix yapmanız için program bilgisi ve kullanımının yanı sıra müzik bilgisine de sahip olmalısınız. Yine de hızla gelişen teknoloji sayesinde müzisyenler daha çok içeriğe sahip olan haiz remix programlarına sahip olabilmektedir.