Neden Ekonomi Bilmeliyiz? | İktisat Yazıları #5
Aslında başlığa "Neden İktisat Öğrenmeliyiz?" yazacaktım ama başlığı görüp kaçanlar olacağını düşündüğüm için neden ekonomi bilmeliyiz olarak ekledim. Ki aslında iktisat eğitimi almayacaksanız sadece ekonomiyi anlayacak, ufak analizler yapıp yorumlayacak seviyeye gelmemiz de yeterli olacaktır. En azından içinde yaşadığımız toplumun, genel olarak dünyanın ve kendi ekonomik seviyemizin farkında olup bunlarla ilgili yorumlar yapabilmek için belirli şeyleri öğrenmemiz gerekiyor. Ben de bu amaçla yola çıkıp bu seriyi oluşturdum. Sağ olsun @gokhan83kurt abinin goygoyla karışık tam desteği sayesinde de cesaretlendim.
İktisat hayatımızdan sıyırıp atamayacağımız, her yerde karşımıza çıkan bir bilim dalı. Öyle ki iki tercih arasında kaldığınızda ve birini seçtiğinizde neler olacağına dair bir açıklaması bile var. Şu yazımda anlatmıştım. Dolayısıyla böyle bir kavramı, ne anlattığını, derdinin ne olduğunu bilmemek biraz yanlış olsa gerek. O yüzden neden ekonomi bilmeliyiz, ekonominin kavramlarını, analiz yapmayı nasıl öğrenebiliriz biraz bunlarla ilgili bir rehber niteliği taşıyacak bu yazı.
Neden Ekonomi?
Çünkü nasıl yaşadığınız, ne kadar gelirinizin olduğu, hangi besinleri tükettiğiniz, hangi kıyafetleri giy(ebil)diğiniz ve bir çok şey doğrudan ekonomi ile alakalı. Yıllık geliriniz ne kadar olacak, ülke standardının neresindesiniz, dünya standardının şahıs olarak neresindesiniz ya da ülke olarak hangi konumdayız vs. gibi konuları bilmeniz için önce ekonomiyi biraz biliyor olmalısınız.
Eğer bir firmanız, işletmeniz, şirketiniz yoksa yani üretim yapmıyorsanız tüketicisinizdir ve kârınızı maksimize etme güdüsüyle hareket edersiniz. Eğer bir üretici iseniz de ürettiğiniz mal veya hizmetlerin satışından elde edeceğiniz karınızı maksimize etmek isteyeceksiniz. Dolayısıyla bunları nasıl yapacağınızı iktisat bilimi yardımı ile ölçebilirsiniz. (Nasıl yapacağınız konusuna girersem çarşı karışır sonraki yazılara bırakıyorum o yüzden.) Ki olay üretim yapmakla da bitmiyor. Nasıl dağıtacağınız, ne kadar üreteceğiniz, hangi fiyat aralığında satmanız gerektiği vs. hepsi iktisat sayesinde erişilebilir bilgiler.
İnsan merak eden bir varlıktır. Dolayısıyla gündelik hayatta karşılaştığı veya deneyimlediği şeyleri merak eder. Dolayısıyla ekonomi ile alakalı bir çok şeyi de merak edecektir. Son dönemlerde TL'nin değer kaybetmesi ile artış gösteren dövizi merak edip araştıran bir çok insan var. Ama bir kaç blog okuyarak tam anlamıyla neden döviz değerinin artış göstereceğini anlamak pek de mümkün değil. Sadece bir fikir sahibi olunabilir. Çünkü çok fazla parametresi var. (Bakın burası önemli. Dolar ve Euro değer kazanmıyor; TL değer kaybediyor. Bu şekilde söylenmesi daha doğru çünkü doların veya euronun değeri stabil olmasına karşın Türk Lirası ciddi değer kaybı yaşıyor.)
Benim şimdilik anlatacaklarım bu kadar. Neden ekonomi bilmeliyiz sorusunu kabaca anlatmaya çalıştım ki kafalarda bir şeyler şekillensin. Daha detaylı bilgi için Prof. Dr. Cihan Dura'nın şu yazısını okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Bu blogu yazarken kendisinden oldukça faydalandım.
Ayrıca Mahfi Eğilmez hocanın ekonomi blogunun üzerine gösterebileceğiniz bir blog ben bilmiyorum. Kendisi bu konuda duayen olarak kabul edilir. Ki yayımlanmış kitapları da bulunmakta ve televizyon programlarına da katılmakta. Kendisini takip edebilirsiniz rahatlıkla. Buraya Mahfi Hoca'nın blog linkini bırakıyorum.
https://steemit.com/christianity/@bible.com/verse-of-the-day-revelation-21-8-niv
Acayip beğendim bunu. Ellerine sağlık.
Sevindim beğenmene kaptan. Bu yorumlar, bu feedbackler sayesinde bu seri devam ediyor. En azından okuyanlarda bir şeyler uyandırdığını düşünüyorum. Ben de teşekkür ederim bu arada :)
Takip önerinize rahmetli Niyazi Berkes'in Türkiye İktisat Tarihi kitabını da eklemek isterim izninizle...
Geçmişi anlamadan günümüzü yakalamak pek kolay olmuyor, anlatılan süslü masallara kanıveriyoruz..
Ekonomi serisine devam edeceğiniz konuyu merak ediyorum :)
Selamlar
Aslında İktisat tarihi ve Türkiye İktisat Tarihi (TİT) oldukça spesifik konular. Dolayısıyla bir kaynak yetersiz olabilir. TİT dersi aldığımda hocamın da kaynak olarak kullandığı Şevket Pamuk'un Türkiye İktisat Tarihi'ni tavsiye edebilirim. Ama dediğim gibi TİT, oldukça spesifik ve uzun bir konu. Apayrı bir yazı serisini hak ediyor hatta.
Farklı kaynaklardan okuma yapmak iyidir, renk körlüğüne engel olur :)
Uzun bir konu ama dönemler halinde alınıp farklı bakış açılarıyla değerlendirilebilir belki...
Çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum
Proje kapsamında daha detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Cointurk Discord Kanalı
Jumbot hakkında daha fazla bilgi için Tıklayın
Bak şunun çıktısını alıp duvara astım bilesin.
Abi ben iki yıldır köyün delisi gibi bu cümleyi alnıma yapıştırdım öyle geziyorum :)
Congratulations! This post has been upvoted from the communal account, @minnowsupport, by kamuhuzuru from the Minnow Support Project. It's a witness project run by aggroed, ausbitbank, teamsteem, theprophet0, someguy123, neoxian, followbtcnews, and netuoso. The goal is to help Steemit grow by supporting Minnows. Please find us at the Peace, Abundance, and Liberty Network (PALnet) Discord Channel. It's a completely public and open space to all members of the Steemit community who voluntarily choose to be there.
If you would like to delegate to the Minnow Support Project you can do so by clicking on the following links: 50SP, 100SP, 250SP, 500SP, 1000SP, 5000SP.
Be sure to leave at least 50SP undelegated on your account.
Ekonomisine sahip çıkamayan bir devlette tl nin değeri düşmesi çok normal
Elinize sağlık :)
Bu yazı Curation Collective Discord Sunucusunda küratörlere önerilmiş ve manuel inceleme sonrasında @c-squared topluluk hesabından oy ve resteem almıştır.
This post was shared in the #turkish-curation channel in the Curation Collective Discord community for curators, and upvoted and resteemed by the @c-squared community account after manual review.