بیماری آلزایمر و تحقیقات جدید
بیماری آلزایمر یکی از بیماریهایی است که امروزه افراد زیادی، به خصوص در سنین میانسالی و پیری، گرفتار آن میشوند. این بیماری با علائم اختلال در فعالیت مغز بروز میکند و به تدریج قدرت عملکرد ذهنی بیمار کاهش پیدا کرده و از بین میرود. اختلالات حافظه در بیماری آلزایمر از برجستهترین تظاهرات بیماری میباشد. این حالت معمولاً از مقدار کم شروع شده و کم کم پیشرفت میکند، به نحوی که در حالی که در ابتدا اختلال حافظه مربوط به حافظه کوتاه مدت میباشد، به تدریج ممکن است خاطرات قدیمی هم دچار فراموشی شود.
اکثر افراد مبتلا به آلزایمر ممکن است یک سؤال را چندین بار بپرسند و این به این دلیل است که آنها به دلیل اختلال در حافظه کوتاه مدت پرسیدن سؤال را در چند لحظه قبل را فراموش کردهاند. بیتردید فرد بیمار ممکن است وسایلش را گم کند و از پس انجام امور روزمره خود از قبیل خرید و پرداخت پول بر نیاید.
Image credit: getmedurgentcare.com
با پیشرفت بیماری به تدریج فرد اطرافیان نزدیک خود را نیز فراموش میکند، و حتی در محل سکونت خود نیز برای انجام فعالیتهای شخصی دچار مشکل میشود.
طبیعی است که بیمار به دنبال این مشکلات دچار آسیبهای اجتماعی شده و ممکن است افسردگی عصبانیت و پرخاشگری گریبانگیر فرد شود. بعضی از افراد مبتلا به آلزایمر دچار توهم نیز میشوند. آنها ممکن است دچار این هذیان شوند که آشنایان قدیمی فوت کردهی خود را زنده بدانند و با آنها ارتباط برقرار کنند.
در انواع شدید آلزایمر کارهای اولیه شخص مانند کنترل ادرار و مدفوع نیز به تدریج از دست میرود. به تدریج تواناییهای حرکتی نیز دچار اختلال شده و فرد ممکن است مکرراً دچار عدم تعادل شود و و این عدم تعادل باعث آسیب فیزیکی به بدن بیمار شود.
علت بیماری آلزایمر را از بین رفتن سیناپسهای نورونها در برخی از مناطق مغز میدانند. از بین رفتن سلولهای مغز در مناطق مختلف آن و ایجاد پلاکهای پیری در خارج نورونهای برخی از مناطق مغز ممکن است باعث ابتلا به این بیماری شوند.
اخیراً دانشمندان با مطالعه روی دو گروه از موشها که یک گروه با استفاده از عمل جراحی و کاهش خونرسانی به مغز و گروه دیگر با استفاده از روشهای مهندسی دچار شرایطی شبیه به آلزایمر شده بودند بررسی کردند و متوجه شدند که استفاده از امواج ماورای صوت کم شدت برای چندین روز پیدرپی توانست تا حدود زیادی باعث بهبود عملکرد شناختی آنها شود. مطالعات بیشتر نشان داد که استفاده از این روش باعث افزایش فعالیتهای آنزیمی در مغز میشود که در تشکیل رگهای خونی مغز و افزایش خونرسانی به مغز نقش دارد. همچنین این روش باعث افزایش پروتئینهایی میشود که دارای اثر رشد برای سلولهای عصبی مغز میباشد.
محققان با این روش غیر تهاجمی توانستند به نتایج مؤثری بدون استفاده از عمل جراحی در موشها و بهبود آلزایمر آنها دست پیدا کنند. این روش ممکن است بتواند برای سالمندان و افراد مبتلا به آلزایمر نیز مؤثر باشد، که در این زمینه باید تحقیقات و مطالعات بیشتری صورت گیرد.