3 MART 1974 THY DC-10 PARİS KAZASI
OLAY
■Uçak, uçuş planının gerisinde kalıyor. Uçuş ekibi kokpitte, gelecek olan yolcularını bekliyorlar. Uçağın arka kısmındaysa Cezayir asıllı Muhammed Mahmudi adındaki bagaj görevlisi bulunuyor. Gelen yeni yolcular nedeniyle uçağa konulacak başka bagaj olup olmadığından emin değil. Başka bir bagajın olmadığı bilgisini alan görevli, arkadaki kargo kapısını kapatıyor. Bir süre sonra DC-10 artık kalkışa hazır.
■Uçak kalkışını gerçekleştiriyor, havaalanından uzaklaştıkça uçak irtifa kazanmaya devam ediyor. 3300 metreye geldiğinde ise uçak büyük bir gürültüyle birlikte sarsılıyor ve sola doğru yatmaya başlıyor.
■Uçağın burnu yere doğru ilerlerken uçak hız kazanıyor.
■İki sıra koltuk, arka kısımdaki açıklıktan aşağı düşüyor.
■Uçuş ekibi uçağı kontrol edebilmek için gereken hidrolik gücün kesildiğini fark ettiğinde durum içinden çıkılamaz bir hal alıyor.
■Ancak çok fazla irtifa kaybetmiştir. DC-10 saatte yaklaşık 800 - 900 km’lik bir hızla yol alırken büyük bir patlama olur ve uçak çakılır.
KARAKUTU KAYITLARI
(Patlama Sesi)
■Yardımcı Pilot: Ne oldu?
■Kaptan Pilot: Kabin patladı.
(11 saniye sonra)
■Yardımcı Pilot: Emin misin?
■Kaptan Pilot: Yukarı kaldır! Uçağın burnunu kaldır.
■Yardımcı Pilot: Kaldıramıyorum. Yanıt vermiyor.
■Kaptan Pilot: Acaba nedir, nedir?
(23 saniye sonra)
■Uçuş Mühendisi: Yapacak bir şey kalmadı.
■Yardımcı Pilot: 7000 feet
(Uçağın hızı aşırı arttığı için overspeed alarmı çalmaya başlar) (32 saniye sonra)
Kaptan Pilot: Hidrolikler? Yardımcı Pilot: Onları kaybettik. off... offf.
(54 saniye sonra)
Kaptan Pilot: Galiba çakılacağız.
Yardımcı Pilot: Eyvallah o zaman.
(56 saniye sonra)
Kaptan Pilot: Gaz ver!
(77 Saniye sonra)
Çarpışma sesleri duyuluyor.
■ 335 yolcu ve 11 mürettebatın bulunduğu uçak çarpışma sonrası paramparça oldu ve 346 kişiden kimse uçaktan sağ olarak çıkamadı.
SEBEBİ
■Kargo kapısını kapalı tutması gereken kilit mandalları yerine tam olarak oturmamış. Ve DC-10’a ait iki sıra koltuk uçaktan fırladığına göre kabin zeminin çöktüğü de açık.
■Kapıları kapatıldıklarında, kapılardaki kancalar uçaktaki kapı çerçevesinde bulunan bir çubukla kenetleniyordu. Kapandıklarından emin olmak için bagaj görevlileri bir kolu aşağıya indirerek kilit mandallarının kancalara geçmesini ve böylece onları sabitlemesini sağlıyordu.
■ Araştırmacılar kapının dışında bulunan kolun indirilmesinin kancalar ve kilit mandalları kapalı pozisyona getirilmeden de mümkün olduğunu keşfettiler.
■Ayrıca pilotlara yardımcı olması için bulunan kontrol panelindeki ikaz ışığı da sorumlu kilitler kapanmadan sönebiliyordu.
■Uçak tırmandıkça kabin içindeki basınçla uçağın dış yüzeyindeki basınç arasındaki fark açılır. Bu seviyede eğer kapanmamış bir kapı varsa patlayıcı bir güçle dışarı doğru fırlayabilir.
SONUÇ
■Dava süresince ortaya çıkan bazı notlar ve kanıtlar neticesinde McDonnell Douglas firması 80.000.000 dolarlık cezaya çarptırıldı.
■Kapılar üzerinde kusursuz çalışmalar yapıldı ve bir daha hiçbir şey şansa bırakılmadı.
■Ayrıca kazanın olduğu Paris yakınlarındaki Ermenonville ormanına kazada hayatını kaybedenleri onurlandıran bir anıt yapıldı.
RESİMLER .http://enkazdakikarakutu.blogspot.com.tr SİTESİNDEN ALINMIŞTIR.
Hi! I am a robot. I just upvoted you! I found similar content that readers might be interested in:
http://enkazdakikarakutu.blogspot.com/2014/02/3-mart-1974-thy-dc-10-paris-kazasi.html
Yes, that website was mine and i wrote that content in 2014.
You got a 11.59% upvote from @mercurybot courtesy of @revilationer!