Stresle Nasıl Başa Çıkarız (Kesin Çözüm) [Cointurk 19. Projesi] (Sjomeath#3226)
Merhabalar, bugün size cointurk 19. proje kapsamında stresle nasıl başa çıktığımı (ya da çalıştığımı anlatacağım).
Öncelikle stres nedir oradan başlayalım. Stres kısaca içsel ve dışsal gelen uyaranlara verilen cevap olarak tanımlanabilir. Esasında stres deyince direk sıkıntı yaratan olay ve durumlar sonucu oluştuğunu düşünmemeliyiz. Stres hayatımızda her zaman olan ve de olmaya devam edecek birşeydir. Stres, evrimsel olarak düşünüldüğünde hayatta kalma içgüdüsü sonucu oluşan bir dürtüdür, yani stres olmasa şu an yaşayamazdık diyebiliriz.
İç ve dış uyaranlardan bahsetmiştik. Bu uyaranlar bizi tehdit etmeye başladığı zaman vücut kendini korumaya alır, stres ortaya çıkar. Örneğin, sabah arabayla işe giderken trafiğe yakalanıyoruz. Saate baktığımızda ise işe geç kalma ihtimalimiz var. İşte tehdit edici bir uyaran. Bu durumda strese gireriz. Daha hızlı arabayı park edip biraz da hızlı yürüyerek işe zamanında gelebiliriz, işte bu stresin faydalı olduğu bir örnek. Yani stresi her zaman kötü birşeymiş gibi düşünmemek lazım. Aynı durumda eğer her sabah kalktığımızda işe geç kalacağım diye stres yaşıyorsak, işte bu durum sıkıntılıdır, ve kontrol altına alınması gerekir.
Bazen de hiç stres yaşamamamız durumlarda stres yaşarız. Örneğin dolmuştan inmeden önce para üstümüz daha gelmediyse , para üstü gelecek mi, demeli miyim, zaten ineceğim nerede kaldı pu paraüstü gibi sürekli düşünceler bizi strese sokar. Esasında sadece şoföre bu surumu iletsek sıkıntı olmadan para üstümüzü alabileceğiz.
Eğer stres kaynağımız başka bir insan ise genelde strese etken olarak iletişimsizlik öne çıkıyor. Çalışmalar iletişim sorunu olan insanların strese daha açık olduğunu belirtmektedir. Eğer birisi ile ilgili bir durumdan dolayı stres yaşıyorsanız öncelikle iletişim kurun. %80 stresiniz sona erecektir.
İletişimden bahsettik, şimdi gelelim o an çözemediğiniz ya da tam olarak nedenini bilemediğiniz stres yaşıyorsunuz. İşte o zaman sizde subjektif stres var diyebiliriz (bilimsel değil kendi tanımım). Subjekif-Objektif stres tanımını gelin bir yapalım:
Objektif Stres: Stres nedeni belli olan, o neden ortadan kalktığında sona eren stres. Ör: Dolmuşta para üstü isteme stresi :)
Subjektif Stres : Stres nedeni belli olmayan ya da nedeni sona ermesine rağmen devam eden stres durumu.
Subjektif stres durumlarında genellikle stresin kalmasına sebep olan bir patolojik durum sözkonusudur, depresyon gibi. Kalp hızımız hep yüksektir, vücut alarma geçmiştir, rahatlamak isteriz rahatlayamayız. Çarpıntı baş ağrısı gibi fiziksel belirtiler, unutkanlık ve konsantrasyon eksikliği gibi zihinsel belirtiler yaşarız. Peki bu tip stresle nasıl başa çıkarız. İşte benim tavsiyelerim:
1. Spor: Ülke olarak sporla çok aramız yok. Sorsak hepimiz sporu severiz ama. Arkadaşlar spor vücüdu kandırmamızın en kolay yolu. Çünkü spor yaptığımızda seratonin salgılanır. Peki ne işe yarar; anında mutlu eder bizi. Hem sağlıklı fit bir vücuda hem de mutlu stressiz bir kafaya ulaşırız win win olayı yani. Eğer subjektif stres yaşıyorsanız ve ben spor yapmam diyorsanız geçmiş olsun o stres sona ermez. Peki hangi spor? Bence takım sporları bu konuda yine bir taşla iki kuş vurmuş oluyoruz. Hem spor yapıp seratonin salgılatıyoruz ,hem de insanlarla iletişim içinde oluyoruz. Efor gerektiren danslar da bu gruba giriyor tabiki de. Spor deyince fitness salonu gibi düşünmeyin; kalp atış hızımızı belli bir süre submaksimal hıza çıkaran her aktivite olabilir (Cinselliği düşünmeyin orası ayrı bir dünya :) )
2. İş (okul) dışı bir çevre ile düzenli buluşmalar: Burada amaç sosyalleşmek, fakat iş arkadaşlarınızla akşam bir yere gidip içmek buna fayda sağlamıyor. Genel ortamınız dışında insanlarla olmak onlarla iletişim kurmak bize çok iyi geliyor. Hatta win win yapabilmek için bir hobi topluluğuna katılabilirsin.
Şimdi size altın noktayı söylüyorum. Eğer bir ve ikinci maddeyi aynı anda yapabilirseniz stresin kelime anlamını uzun süre hatırlamak zorunda kalmazsınız. Mesela ben doğa sporlarını seven biriyim. Doğa yürüyüşü grubuna katılırsam hem efor sarfedeceğim bir spor yapıp hem de sosyalleşme sağlayabilirim .Emin olun %100 çalışıyor :
İlk iki madde elzem arkadaşlar onun dışında birkaç önerim daha olacak ama üsttekileri denemeyi unutmayın.
Gevşeme egzersizleri
Müzik dinlemek
Çikolata yemek
Kitap okumak
Film izlemek.
Yukarıdakiler anlık olarak sizi rahatlatacaktır ama tam uzun süreli etkileri azdır. O yüzden gelin ilk iki maddeyi uygulayın ve stresle başa çıkın.
Gelecek proje için konu önerim; madem bu projede stresle başa çıkmayı konuştuk, gelecek projede de ürettiğimiz bir ürünü ve üretim aşamasını anlatabiliriz. Açmak gerekirse mesela hobi olarak resim yapan biri ev sevdiği resmi ve çizim sürecini anlatabilir. Ya da sıkıcı kripto para konularına dönebiliriz :)) İleriki yazılarda görüşmek üzere
Postunuzda Projemizin 2. kurala uyulmamıştır. Düzelttikten sonra discordtan destek ekibi ile iletişime geçiniz.
Yararlı link: https://steemit.com/cointurk/@kusadasi/cointurk-etiketiyle-oeduellue-proje-19
kural çok olunca atlamışım. bilgilendirme için teşekkürler.
ilgilenildi teşekurler..