Drift Nedir ve Nasıl Yapılır ?
Drift, ilk olarak 90 yıllarının başlarında Japonya ülkesinin dağlık ve virajlı yollarından aşağıya hızla inmeye çalışmakta olan kişiler tarafından bulunmuştur.
Drift temel olarak aracın virajı dönmesi esnasında oluşmakta olan merkezkaç kuvvetine bir şekilde direnemeyip arka tarafının kayması prensibine bağlı olan bir olaydır ve buna verilen isime drift denilmektedir. Türkçede “yanlama” anlamına gelmektedir.
Ancak birçok kelimede de olduğu gibi yabancı şekli daha çok kullanılır. Drift genellikle gösteri amaçlı bir harekettir ve motorsporları açısından da istenmemekte olan bir durumdur. Çünkü drift yapan aracın aktarma organları zarar görmekte ve aracın lastiği yıpranarak yol tutuşunu büyük ölçülerde azaltmaktadır.
Bu nedenden dolayı da tur sürelerini düşürür. Bir otomobil ile drift yapabilecek nitelik taşıyabilmesi için öncelik olarak jantlar minimum olarak 17″ ebatında olmalı ve ince yanak lastikler kullanılmalıdır. Bundan düşük ebattaki lastiklerde lastiğin janttan çıkması olasılığı vardır.
Bundan başka araç arkadan itişli bir araç olmalı ve güçlü bir motora sahip olmalıdır. Çünkü bu özellik gerçek anlamda driftin olmazsa olmazıdır. Bunlara bir başka ilave olarak gerçek drift aracında kitli diferansiyel bulunmaktadır, bunun sayesinde arka taraf kaydığında tekerleklerin hızları dengelenip aracın rahat bir şekilde kontrol edilebilmesi sağlanmaktadır.
Eksi kamber ayarı ile de tekerlekler hafif bir şekilde içeriye baktırıp, virajlardan çıkışlarda yeteri kadar gücü hissetmek için motor kısımında tork arttıran düzenlemeler yapmak çok önemli olmaktadır. Drift yarışlarında devasa seyirci kitlelerini görebilirsiniz. Drift yarışlarının gelişmiş bir şekilde puan hesaplama sistemleri mevcuttur.
Öncelik olarak Drift yarışlarında çizgiyi 1. geçmeninizin puana herhangi bir katkısı yok olmakla beraber puanlama araçlara bağlı olan drift box adındaki bir aygıt tarafından yapılmaktadır.