Blockchain Teknolojisi ve Geleceği Hakkında [Cointurk 17. Projesi] - [muhammed#6323]
Merhaba arkadaşlar bu projenin konusu Blockchain Teknolojisinin Gelecekte nasıl olacağı ve bizim için olan önemi.Bu konu hakkında da her zaman ki diğer konularda olduğu gibi fazla bilgim yoktu,araştırarak öğrendim.
Blockchain Teknolojisi Bilgiler ve Geleceği Hakkında Yazı
*Blockchain bir merkeze bağlı olmaksızın işlem yapmaya izin veren bir sistemdir.
* Dijital bilgilerin dağıtılmasına izin verilmekle birlikte, blokaj teknolojisi yeni bir internet türünün omurgasını yarattı. Başlangıçta dijital para birimi olan Bitcoin için tasarlanmış olan teknoloji topluluğu artık teknoloji için başka potansiyel kullanımlar buluyor.
Blok zincirler diğer dijital değer çeşitlerini de üretebilir. İnternet gibi (ya da arabanız gibi), blokçunun kullanması için nasıl çalıştığını bilmeniz gerekmez.. Bununla birlikte, bu yeni teknoloji ile ilgili temel bilgiye sahip olmak, neden devrimci olarak kabul edildiğini gösterir..
* Bitcoin de dahil olmak üzere kripto para birimleri, blockchain teknolojisine dayanır. Blockchain herkese açık tek bir veri tabanıdır. Bu, her işlem hakkında bilgi depolayan bir hesap defteri gibidir. Yapılan işlemler ve yapılma zamanı bu veri tabanında kaydedilir. Böyle bir veritabanının sahteciliği imkansız her şey matematiksel olarak korunur. İşlemler şeffaftır, aracılar, evrak işleri ve herhangi bir erteleme yoktur.
* Blockchain merkezileşmeyi ortadan kaldırır - kullanıcılar üçüncü taraflardan bağımsızlığa kavuşur. Bilgiler bir karma kodla korunmaktadır - sahibi dışında hiç kimse, bu kodu bilmediğii sürece onu göremeyecektir.
Blockcahin teknolojisi ile işlemleriniz yeni bir boyut kazanarak her şeyinize çevrimiçi olarak ulaşabiliyor ve kontrol edebiliyorsunuz. Kendi işlemlerinizin kendi kontrolünüz altında olması size güven hissini de uyandıracaktır.
* Blockchain ağı, her on dakikada bir otomatik olarak kendisini kontrol eden bir fikir birliği halinde yaşıyor. Dijital değerin bir çeşit öz-denetim ekosistemi, ağ on dakikalık aralıklarla gerçekleşen her işlemi uzlaştırır. Bu işlemlerin her grup “blok”olarak adlandırılır. Bu iki önemli özellik sonucu:
Saydamlık verileri ağ içinde bir bütün olarak gömülü, tanım olarak kamu.
Bu, blockchain üzerindeki herhangi bir bilgi birimini değiştirmek, tüm ağı geçersiz kılmak için çok büyük miktarda bilgisayar gücünün kullanılması anlamına gelir bozulamaz.
* Ne kadar hızlı ve güvenilir deselerde güvenirliği ve mesela yanlış bir işlem yaptığımızda bunun geri dönüşü olmaması özelliklere bankaların hala ayakta kalmasını sağlamaktadır.Eğer böyle bir hata olmasaydı bankaların yerini şimdiye kadar çoktan almış olurdu.
* Blok zincirinin en önemli özelliği, kimlik avı, kötü amaçlı yazılımlar, ddos, spam ve saldırıların iş dünyasında olduğu gibi güvenliği tehlikeye attığı güvenliksiz bir internet ortamında güvenliği sağlamasıdır. Çünkü insanoğlu varoluşundan bu yana en temel ihtiyaçlarından biri güvenlik olmuştur. Hepimiz paralarımızın evlerimizin eşyalarımızın değerli kağıtlarımızın senetlerimizin güvenliği için elimizden geleni yaparız bu bizim içgüdümüzdür. İnsanların bu güven içgüdüsü sürekli varolacak ve bu olduğu sürece de blockchain gibi farklı teknolojiler mutlaka hayatımızda yer edinecektir. Blok zincirinin diğer önemli yararı, kriptografiye dayanması ve değiştirilmez olması için programlanmış olduğudur.
* Bir bloğa müdahale edilmesi bloğun hash’i inin değişmesine neden olur. Böylece bir sonraki bloğu takip eden bütün bloklar geçersiz sayılacaktır. Çünkü artık bir önceki bloğun geçerli hash ini saklamazlar. Dolayısıyla tek bloğun değiştirilmesi takip eden bütün blokların geçersiz olmasına neden olur. Fakat hash’ leri kullanmak müdahaleyi önlemek için yeterli değildir. Bilgisayarlar bu günlerde çok hızlı şekilde yüzbinlerce hash i hesaplayabiliyorlar. Bloğa etkili bir şekilde müdahale edebilir ve blockchaininizi tekrar geçerli kılmak için diğer tüm blokların hashlerini yeniden hesaplayabilirsiniz. Dolayısıyla bunu yavaşlatmak için blockchainlerde Prof Of Work (POW ) denen iş ispatı algoritmaları vardır. Bu yeni blokların oluşturulmasını yavaşlatan bir mekanizmadır.
* Birçok devlet dijital paralara güvenmemiş olsalar bile bu Blockchain teknolojisine daha sıcak bakmakta. Örnek olarak ülkemizde de birçok bakan bitcoin başta olmak üzere, insanlar temkinli davranıyorlar ve güvenmediklerini dile getiriyorlar hatta insanlarda bu paralara karşı dikkatli olmaları gerektiği yönünde sık sık açıklamalarda bulunuyorlar. Ve not olarak da blockchain sistemini önemsedikleri yönünde açıklamaları da yapıyorlar.
* Blockchain teknolojisinde kullanılan akıllı sözleşmeler günlük hayattaki işlemler için kullanılabilir. Bu sayede ikili veya toplu yapılan sözleşmeler hem masrafsız olur hem de bu sözleşmeler değiştirilemeyecek bir biçimde kayıt altında tutulur. Bu da sözleşmeyi kabul eden taraflar arasındaki anlaşmazlıkları ortadan kaldırır. Buna en basit örnek kira sözleşmelerini gösterebiliriz.
* Blockchaini mevcut sistemlerden ayrı kılan yazılan blokların onaylanma mantığıdır. Blokzinciri algoritmasını çözebilen her elektronik cihaz blokzincirine blok ekleyebilir ve eklenen bloğu onaylayabilir. Her blok kendinden önce onaylanan bloklarla bağlantılı olduğu için veri zinciri uzayabildiği kadar uzar.
* Dikkat çeken en önemli özellik ise görece daha az maliyetli olması. Blok zinciri teknolojisi ile yapılan işlemlerde herhangi bir aracı bulunmadığı için, sadece ki taraf bulunduğu için masraflar çok daha az. Bu yüzden finansal işlemlerde blok zinciri teknolojisinin geleceğinin çok parlak olduğu düşünülüyor.
Aklımda Kalanlar ve Geleceği Hakkında Görüşlerim
Biliyorunuz ki bu teknolojinin çıkış amacı Bitcoindir.Eğer ileride diğer kripto paralar veya Bitcoin kağıt paraların yerini alırsa Blockchain teknolojisi de bankaların yerini alır.Kripto paralar ve Blockchain arasındaki var şuanki gerçek para ve bankalar arasında ki gibi ilişki gibidir.İleride bir çok kurum ve kuruluş bu yöntemi kullanabilir.Herkes bu sisteme geçebilir tabi bunun olması için bır kaçının öncü olması ve kripto paraların daha çok yaygınlaşması lazım.Bankaların masraflarını bile azaltabileceği hesaplanmış eğer bankalar bile bu sistemi kullanırsa yıllık baya bir miktar masraf harcamıyacaklar.