Litecoin Hakkında [Cointurk 6. Projesi]
Her ne kadar 2017’ye damgasını vuran kripto para birimi Bitcoin olsa da, şimdiye dek onun gölgesinde kalan Litecoin son haftalardaki ani yükselişi nedeniyle meraklıların takip alanına girmiş bulunmakta. Piyasa hacmi en yüksek beş kripto para birimi arasında bulunan Litecoin salı günü 320 dolar seviyesini aştı ve yıllık yükselişi yüzde 5 bin gibi fazla bir oranda gerçekleşti. Bu da Bitcoin’in yükselişinden üç kat daha fazla. Özellikle son aylarda yaşanan bu yükselişte,genel olarak kripto paraların değerindeki artış etkili. Bir yandan bu artışın yatırımcıları daha cüretkar hale getirmesi, diğer yandan kimi yatırımcıların Bitcoin’in yükselişini abartılı bulması Litecoin ‘e yönelişin önünü açmış oldu.
Litecoin Nedir?
Litecoin, dünya genelinde herkes için yok denilebilecek kadar az düzeyde olan maliyetle para transferi yapmaya olanak sağlayan bir kripto para birimlerinden biridir. Diğer altcoinler gibi herhangi bir merkezi olmayan Litecoin, açık kaynak kodlu global bir ödeme sistemidir.
Litecoin'in kullanmış olduğu matematik altyapılı teknolojisi ile bu ağı korumaktadır ve kullanıcıların kendi paralarını kendilerinin kontrol etmelerine olanak sağlar. Günümüzde popüler olan bilindik kripto para birimlerinden daha hızlı işlem onay sürelerine sahip olan Litecoin, aynı zamanda gelişmiş depolama imkanlarını kullanıcılarına sunmaktadır.
Litecoin'in Tarihi
Litecoin, eski bir Google çalışanı olan Charlie Lee tarafından 7 Ekim 2011’de açık bir kaynak kodlu istemci aracılığıyla GitHub üzerinden piyasaya sürmesiyle oluştu. Litecoin ağı 13 Ekim 2011’de hayata geçti. Litecoin'in blok zinciri yeni bir blok oluşturma süresini 2.5/3 dakika gibi önemli bir zamanda azaltarak , coin sayısını ve farklı karma algoritmaları (SHA-2 yerine scrypt) artırarak, nispeten değiştirilmiş grafiksel kullanıcı arayüzü ile Bitcoin Core istemcinin bir çatalı olarak ortaya çıkarıldı.
Litecoin ile Bitcoin arasındaki fark
Litecoin blok zinciri, benzeri olan Bitcoin’den çok daha yüksek işlem hacimlerini gerçekleştirebiliyor. Ağ, daha sık Bitcoin’den dört kat daha hızlı blok oluşturabilmesi nedeniyle, gelecekte yazılımda bir değişikliğe ihtiyaç gereği duymaksızın daha çok işlemi destekliyor. Bunun sonucunda ticari işletmeler, yüksek etiket fiyatına sahip ürünler sattığında daha fazla onay alma imkânına sahip olurken, daha hızlı onay süreleri elde ediyor.