Geleceğimizi Şekillendirecek Olan Teknoloji Üzerine...+ [Cointurk 17. Projesi][@gokhan83kurt#4337]
Geleceğin Teknolojisi Nedir Diye Sorsalar...
Telefon hatlarını kullanarak ses ve yazı bilgisi gönderebilen insanlar tabikide bununla bir ağ oluşturulabileceğini ve bir telefon santralinde yapılan şeyin bilgisayarlar arası veri ve bilgi aktarımıyla da yapılabileceğini keşfettiler ve bununla önce yerel ağlardan başladılar ve sonra bu yerel ağları da birleştirerek dünya çapında küresel bir ağ yaptılar. Artık internet ile bilgisayarların işlem güçleri birleştirilmişti. İnsanlar anlık olarak istediği herşeyi (yazı, resim, video, ses, yazılım) birbirleriyle paylaşılabiliyordu. Server adı verilen devasa bellekli bilgisayarlar kullanılarak dünya çapında veri depolanabiliyor ve istenildiği zaman oradan çekilerek işlem yapılabiliyordu.
İnsanoğlu devinim yapan bir türdür. Sürekli bir dinamizim içerisindedir. Hareket ediyor, oraya gidiyor, buraya geliyor. Bilgiyi sadece bir hatta ya da tele bağlı olan birşeyden paylaşmak ona az gelir. Yine teknolojik gelişmeler önderliğinde yarı-iletken teknolojisinin de gelişimiyle en sıradan vatandaşın bile RF sinyallerini günlük yaşamda kullanabilmesi mümkün kılındı. Cep telefonu diye birşey icat edilmişti zaten. Ama nasıl bir aklın ürünüyse bu cep telefonlarının bir gün aslında "yanınızda taşınabilir" bir bilgisayar olacağını da çok az insan öngörebiliyordu. Ama öyle oldu.
Günümüzde geldiğimiz nokta, cebimizdeki o şeylerle herhangi bir yerden, herhangi bir zamanda istediğimiz herhangi bir bilgiyi aynen bilgisayarda olduğu gibi internet vasıtasıyla kullanabilir hale gelmiş olmamızdır. Hatta çoğu zaman masaüstü bilgisayarlar ya da laptop'lar yerine internetteki bütün işimizi cep telefonlarından yapmaktayız.
İnternet ve cep telefonu bütünlüğü o kadar muhteşem birşey ki onlarsız bir dünya artık mümkün olmayacaktır. Banka, hastane, eğitim, iletişim, görüntü (video, canlı, resim vb. gibi) bizi candamarımızdan etkileyen herşey onlarla mümkün olmaktadır.
1990'ların sonlarına doğru bilgisayar bilimleriyle uğraşan bilim insanları internet ağı vasıtasıyla devasa bir kütük defteri oluşturulabileceğini farkettiler ve çalışmalarını bu yönde yaptılar. Peki ne işe yarayacaktı böyle bir kütük defteri?;İnternet üzerinde, herkesin ya da en azından bu defterin ağına dahil olabilecek her kullanıcının herhangi bir amaçla yaptığı bir işlem ya da yazdığı herhangi bir yazının "anlık" olarak görülebilmesi fikri düşünülmüştü. Peki gerçekten ne işe yarayacaktı bu kütük defteri?
Böyle bir sistemle bir çok şey yapılabilecekti ama en önemlisi bütün dünyayı avucunda oynatan bir kurum olan banka ortadan kaldırılacaktı.
Parayı, yalnızca devletin yetki verdiği banka yani merkez bankasına bağlı darphaneler basabilir. Diğer özel bankalar da bu paranın arzını piyasaya yaparlar. Aslında piyasada para bittiği için ya da paraya ihtiyaç olduğu için para basılmaz, işin gerçeği biz kapitalizmin pençesinde kıvranmak zorunda bıraktırılan vatandaşçıklar :D :D mecburen para kullanmak zorunda olduğumuz için bankadan borç alırız ve para da bu şekilde arz edilir. Her neyse bilen aktüerya uzmanları ya da ekonomist arkadaşlarımız varsa onlar burayı daha iyi açıklar.
Ama dedik ya banka, tefeci, borç veren vs. gibi olan taraflar 3.taraflardır. Bunlar paraya dair her işlemi yaparlar. Hatta ve hatta ticareti de bunlar üzerinden yaparız. Şimdi sizden lokalizasyon olarak çok uzakta bir satıcı var ve siz onunla birşekilde pazarlığınızı yaptınız, anlaştınız. Tamam sıra parayı göndermeye kaldı. Tutup da parayı postaya verip göndermezsiniz. Mutlaka aracı bir kurum, kuruluş ya da kişi vasıtasıyla yaparsınız. Zaten o şekilde gönderseniz bile herhangi bir uyumsuzluk ya da anlaşamamazlık durumunda nasıl çözülecek bu iş? Satış işleminin geçerli olabilmesi için satıcının herhangi bir uyumsuzluk yaşamasının mümkün olmadığı bir bankadan parasını alması mümkündür. Banka, parayı alıcının hesabından alır, satıcının hesabına koyar ve tereyağından kıl çeker gibi satış işlemi gerçekleşmiş olur.
Komisyon (işlem ücreti) bir faktörken bir diğer faktör de işlemin yapılması için harcanan süre olmuş blockchain'in hayatına başlamasında. En güzel alış veriş, "o anda" verilen para ve "o anda" alınan mal ya da hizmettir. Yani arada hiç bir zaman geçmemesi en idealidir. Ama banka ile ilgili işleri bir düşünün. Akşamüstü eft talimatı verirsiniz para hesaba sabah düşer, Kredi çekmek istersiniz, onaylanması, hesaba yatırılması bir sürü zaman alır. vs. vs. Bunları ekarte edebilmek ve işlem hızını artırmak ticarette belki de en arzulanan şeydir.
Blockchain teknolojisi bence bundan sonra bütün dünyayı değiştiren bir buluş olarak tarihe geçecektir. Paranın bir merkeze bağlı olmasını ortadan kaldırabildiği gibi yalnızca para işlemlerinde değil daha bir çok konuda "son derece adil" farklı farklı uygulamaların hayata geçirilmesi bu sistem sayesinde mümkün olacaktır. Açık ve zamanı gelince kendi kendini yok edebilen sözleşmeler, reklamcılık, oyunlar ve daha bir çok uygulama bu sayede dünyada yerini alacaktır. Kanımca blockchain teknolojisi kullanarak aşağıda madde madde sıraladığım şeyler, çok da uzak olmayan geçmişte hayatımıza girecektir.
Bir kere en önemlisi, para alışverişlerinde güven tesis etmek üzere ortaya çıkmış firma ve kurulaşlar ve bunların komisyon ücretleri tarihe karışacaktır.
Blockchain dağıtık sisteminin sağladığı ultra-güvenlik sayesinde bu muazzam database otomatik arabalar ya da kendi kendine görev yapan marketler, çeşitli servisler gibi şeylerin herhangi bir hacking'e maruz kalmadan bizlere hizmet verebilmesinin önünü açılacaktır.
Tapu gibi, nüfus işlemleri gibi şimdi e-devlet üzerinden gerçekleştirilen ve belli bir server üzerinden merkezi bir şekilde kontrol altında tutulan işlemler, çok daha hızlı, kolay ve şeffaf olacaktır.
Eğer blockchain yaygınlaşmaya devam ederse (ki bence hiç şüphesiz öyle olacaktır), Kripto-para bankaları açılacak, barlar, kafeler ve hatta marketler çok büyük oranda ya da tamamıyla kripto para ödemeleri sistemine geçiş yapacaktır. Bütün bu işlemleri göğüsleyen altyapı tabiki de blockchain olacaktır.
Ülkemizde ya da içinde bulunduğumuz dünyanın bu kısmında biz bankalara, ATM'lere ya da parayı elde edebileceğimiz kurum-kuruluşlara aşinayız. Ancak şunu bilmenizi isterim, dünyada daha ATM bile olmayan, paraya erişimin ve dolayısıyla da işlem yapabilmenin mümkün olmadığı o kadar çok ülke var ki! İşte blockchain paraya dokunup, kullanma olayını tamamıyla ortadan kaldıracak ve cebimizdeki cüzdanları bir doğum günü hediyesi olma niteliğinden çıkaracaktır :))
Blockchain evrimleşmeye ve kendine yeni şeyler katmaya devam edecektir. Şu an IOT (Internet of Things) altyapısında olduğu gibi kendisine paralel başka teknolojilerle bilimkurgu filmlerinde görmeye alışık olduğumuz şeyler gerçekleşmeye başlayacaktır. Düşünsenize; gecenin 3'ü, canınız kokoreç çekti. Ne cebinizde nakite, ne bir kredi kartına ihtiyacınız var istiyorsunuz ve geliyor...
Dünyanın en hızlı kredileri olmaya aday (anında!, oturduğunuz yerden!) Bitcoin kredileri, bu teknoloji sayesinde gerçek olacaktır.
Bütün bunlar yaşanırken ve Blockchain geliştirilirken, Blockchain'e ait yazılımsal ve donanımsal geliştirmeler yalnızca Bilgisayar Mühendisliğinin bir alt opsiyonu olarak kalamaz. Bir Blockchain Mühendisliği bölümü açılacaktır. Buna bağlı olarak da yeni blockchain iş alanları ve istihdamları ortaya çıkacaktır.
Yüzyüze muhattabiyet ve buna bağlı anlaşmazlıklar blockchain ile aşılabilecektir. Ayrıca dijital reklamcılar spesifik olarak datanın kendisine değil tüm database'e hakim olabileceği için hedefleme yapabileceklerdir.
Eğitim eş zamanlı olarak herkese adil bir şekilde ve etkileşimli olarak verilebilecektir.
Devlet Seçimleri en açık ve adil bir biçimde blockchain teknolojisi kullanılarak yapılabilecektir.
Benim Blockchain ile ilgili söyleyebileceğim şeyler şimdilik bu kadar. Aslında Blockchain'in bizlere, bu yazdıklarıma ek olarak daha neler getireceği biraz da teknolojinin ve sosyal etkileşimin gidişatıyla da alakalı. Bunları da zamanı gelince hep birlikte göreceğiz.
This post has received a 0.21 % upvote from @drotto thanks to: @banjo.
Paylaşımını okuyup bitirdikten sonra canım çok fazlasıyla sıkıldı.
Öncelikle paylaşımını çok beğendim. blockchain ile ilgili pozitif yönleri olduğu veya olacağı kadar negatif yönlerinin de neler olabileceği de ayrı bir araştırma konusu.
Şimdi gelelim canımın sıkılmasının sebebine; tr etiketini güçlendirelim, yaygınlaştıralım, destekleyelim, uçuralım falan filan bir sürü geyik söylemler ve paylaşımlar sonrasında; paylaşımının 172 kez görüldüğü, 18 upvote edildiği ve 1 yorumlandığını (drotto) görünce canım sıkıldı. Aslına bakarsak bu can sıkıntısı durumu tr ortamının genel durumu ile alakalı. Yabancı postlara bakınca, can sıkıntım katlanarak artıyor. Yorumlar destan gibi, upvotelar havada uçuyor: haliyle her bir şey doğru orantıda büyüyor ve gelişiyor. 1 aydır bu platformun içerisindeyim, tr platformunun gelişeceğinden ve büyüyeceğinden çok umutlu değilim.
Son olarak, takip ettiğim kaliteli paylaşım yapan bir kaç kişiden birisin, emeğine ve yüreğine sağlık.
Çok teşekkür ederim. İnanmazsınız ama #tr ‘deki bir çok kişi bunun farkında ama. İş upvote’lamaya gelince tam tersini yapıyorlar. Şimdi bu aralar çoğu #tr üyesi kullanıcı upvote kısma (upvote weight düşürme) özelliğini keşfetti ve buna dadandı. Bu ise biz Türklerde fazlasıyla yaygın olan”Aman benden bişey çıkmasın ama bana gelsin.” bakış açısıyla alakalı. Yani curation ödülü vs. gibi bir menfaat olmadığı sürece ellerindeki oy gücünü pek harcamaya yanaşmıyorlar.Eğer içeriğin kaliteli ve bilgilendirici olduğunu düşünüyorlarsa, upvote’a dokunmadan yalnızca yorumda tebrik etme yoluna gidiyorlar. Hatta bunda bile bir çıkar gözetme durumu olabiliyor. “Bu adam yorumu görsün de bloguma bakıp upvote versin.” gibi. Dediğiniz gibi bu işin dönmesi biraz zor.
kuratör ödülünü öğrensinler üşüşürler. daha var oylandığımız günleri görmeye.