Geleceğin Teknolojisi: Blockchain [Cointurk 17. Projesi] (Josseca#5171)
Önsöz
İnsanlar her zaman bir şeyler ile ödeme yapmışlar. İlk insanlar takas yöntemi ile yani malları değiş-tokuş ederek yapmışlar. Daha sonrasında midye kabuğunu kullanmışlar. Ve sonunda da Lidyalılar madeni parayı icat etmiş. Ancak bu madeni paralar pahalı bir şey alınmak istendiğinde son derece kullanışsız kalmış. Çünkü o kadar madeni para oluşturmak için daha fazla maden çıkartıp işlemek gerekli fakat o zaman için bu çok zor ve meşakatli bir işmiş. Ayrıca devlete çok fazla altın ve gümüşe mal olmuş. Bu yüzden birkaç akıllı insan kağıt parayı icat etmiş. Ve ondan biraz sonra günümüzde ise kredi kartları ve online ödeme sistemleri bulunmuş. Ama bu durumdan en çok yararlanan, insanları bir nevi sömüren hep bankalar olmuş. Ve günümüzde akıllı insanlar şu soruyu sormaya başladılar: Neden hep bankalar benim paramdan kazanıyor ? Tüm dünya herkesin birbiriyle değiş-tokuş edebileceği tek bir para birimi olsa nasıl olurdu ? Böylece hükümetlerden ve bankalardan bağımsız bir sanal para birimi çıktı: Bitcoin.
Nedir bu Blockchain?
Daha önce bankanın yaptığını yani parayı yönetmeyi bu sistemde blockchain yapıyor. Blockchain'i kısaca; Şifrelenmiş, işlem takibi sağlayan dağınık bir veri tabanı olarak adlandırabiliriz. Blockchain adından da anlaşılacağı gibi zincirleme bir modelle inşa edilen fakat takip edilemeyen bir teknolojiye sahiptir. Yani örneğin; para transferlerinde gönderen kişi ve alıcı kişi kimliği, gönderilen tutar gibi bilgiler şifreleniyor ve yeni bir blok üzerinde kuruluyor. Bu bilgi bloğu diğer blokların sonuna ekleniyor ve blockchain alana dağıtılıyor. Üstelik üzerine eklenen diğer bloklarda, bu bloğu asla değişmez ve kırılmaz bir hale getiriyor. Blockchain bir merkeze bağlı olmadan işlem yapabilme şansı sunduğu gibi aracısız her kullanıcı ağa bağlanabiliyor, yeni işlem gönderebiliyor, işlem doğrulayabiliyor ve yeni bloklar oluşturabiliyor. Kısacası blockchain olmasa bitcoin sistemi işe yaramazdı. Çünkü yeni bitcoinler yalnızca daha önceden oluşturulanlarla hesaplanabilir.
Blockchain'in Avantajları
- Blockchain teknolojisinin kullanım kapasitesi sonsuzdur.
- Yüklü miktarda ki veriler kolaylıkla yönetilebilir.
- İç ve dış mali işlemler, raporlama ve yönetim maliyetleri en aza indirilebilir.
- Sistem mükemmel korunuyor. Şifreleme ve veri erişim yönetimi sayesinde veri hırsızlığı imkansızdır. Sistemin bir parçasına zorla giriş merkezi olmayan işletim teknolojisi tarafından başarıyla engellenebiliyor. Bir tek tüm bilgisayarlara yapılan komple saldırı istismara yol açabilir bu da teknik olarak imkansızdır.
- Şu anda bile sayısız eşler arası ağlarda kullanılmaktadır.
- Herhangi bir bankadan daha güvenlidir.
- Borsa çöküşü, banka soygunu, ve hiçbir maliyet söz konusu değildir.
Blockchain'in Geleceği
Bazi insanlar 10-15 yıl içerisinde vergilerin bu teknoloji ile alınacağını düşünüyor. Yani hayatımızdan uzaklaşmayacak aksine tam hayatımızın merkezinde olacak. İşte blockchain gelecekte evrensel, merkezi olmayan bir güven havuzunu oluşturacaktır. Sistemin mükemmel derecede korunması; gelecekte güvenliğin hayatımızda ki en önemli konulardan biri olacağı öngörülür ise blockhain'i geleceğin teknolojisi yapmaya yetiyor. İnsanların üçüncü bir şahıs olmadan para transferi yapabilmesi demek ekstra tanımadığı birine güvenmek zorunda olmadan, üst seviye güvenlikli bir sistemle işlem yapabilmesi demek. Bu da sanal ortamda bir nebzede olsa refah seviyesi artışı demek. Bence blockchain teknolojisi gelecekte hükümetlerin kullanacakları belki de en önemli teknoloji olacak. Özellikle bilgi transferi ve ticari açıdan güvenlik sağlayabilecek bir sisteme, hatta istihbarat aracı olarak kullanılabilecek bir sisteme evrilebileceğini düşünüyorum. Peki hükümetler, finansal ve legal kurumlar, bankalar Blockchain'i kabul edip kullanacaklar mı ? Geliyor gelecek olan hiçbir şey önünde duramaz artık. :)