1 Mayıs İşçi Bayramının Doğuşu, Anlam ve Önemi...
1 Mayıs'ın Tarihsel Gelişimi
1 Mayıs'ın Tarihsel Gelişimi
1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günüdür.Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilmektedir.Türkiye'de ilk kez 1923'te resmî olarak kutlanmıştır.2008 Nisan'ında, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilmiştir. 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen bir yasa ile 1 Mayıs resmi tatil olarak ilan edilmiştir.
1 Mayıs günü, bütün dünyada işçilerinin birlik, dayanışma ve mücadelesini simgeleyen bir gündür.İşçi sınıfının hak ve çıkarlarını kazanma mücadelesinin içerisinde doğmuş ve işçi sınıfı mücadelesinin sembolü olarak gelenek halini almıştır.Her yıl 1 Mayıs'larda dünyanın çeşitli yerlerinde işçiler, din, dil, ırk,cinsiyet ayrımı gözetmeksizin düzenledikleri etkinliklerle 1 Mayıs’ı kutlamakta, güncel taleplerini dile getirmekte, insanca çalışma ve yaşama koşulları talep etmektedirler.
İlk kez 1856 yılında Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.
1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışmasına karşı, günde 8 saat çalışma talebiyle iş bıraktılar.Chicago'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı.Luizvil'de 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü.O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahilere kapalıydı.İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra birlikte Ulusal Park'a girdi.Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, ''Böylece ön yargı duvarı yıkılmış oldu'' şeklinde yorumlandı.Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde tüm sıcaklığıyla ile devam etti ve 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı.
Uygulamaya konulan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi.14-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü " olarak kutlanmasına karar verildi.Böylelikle ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi. Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi.1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazanmış oldu.Sosyalist ülkelerde (Çin ,Kore , Vietnam,Venezuela, Nepal, Bolivya, Küba) ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs'ı işçiler büyük gösterileriyle kutlarlar.
Türkiye'de 1 Mayıs
Türkiye'de 1 Mayıs
Osmanlı Devletinde 1 Mayıs kutlamaları ilk olarak Selanik ve İstanbul'da kutlanmaya başlanmıştır.1911-1912 yılları sonrasında 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı'ndan dolayı kutlamalara ara verilmiştir.1922 yılında kutlamalara tekrar başlanmıştır.Türkiye Cumhuriyeti'nde 1923 yılında 1 Mayıs resmi kabul edildi ve kutlanmaya başlandı.Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfedarasyonu 1976 yılında Taksim'de 1 Mayıs'ı kutladı.Fakat ondan sonraki yıl bu kutlama çok kanlı bir şekilde tarihe adını yazdırdı.
1977 yılında Türkiye'de 2. 1 Mayıs kutlamaları gerçekleşti.Kutlamaya 500 bin gibi bir sayıyla işçi katılımda bulundu.Bu kutlama Taksim Meydanı'nda gerçekleşirken işçilerin üzerine kurşunlar yağdı.Kalabalık dağılmaya çalışırken polislerin panzerler ile saldırması işi dahada körüklemiş ve tam bir kaosa sebep olmuştu.O gün Taksim'de iddianameye göre 34 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı. Ölenlerden beşi kurşunla vuruldu.29 kişi izdiham sırasında nefes alamadığı için boğularak ya da ezilerek öldü.Yaralılardan da 34'ü de başından ve göğsünden kurşunla vurulmuştu.Olayın bayram havasında başlayıp böyle bitmesi gerçekten üzüntü verici bir olaydı.Bu olayın gerçekleşmesindeki kişilerin her taşın altından çıkan dış mihrakların oluşu sonraları ortaya çıkarılmıştı.Bu konu çok uzun aslında bu yüzden burada bu konuyla ilgili sözlerimi bitirmek istiyorum.Merak edenler ilgili kitapları veya yazıları okuyarak aslında o gün ne gibi oyunların oynandığını daha iyi anlayabileceklerdir.
2000'li yıllara gelindiğinde zaman zaman kutlanıldı zaman zaman da kutlamalar yasaklandı.Bu bayramın işçi ve emekçilerin bayramı olduğu unutulmamalıdır.Ancak çeşitli ideolojik ve siyasi girişimlerde bulunanlara ve ülkeyi karıştırmak isteyen güçlerede izin verilmelidir.Zira zor bir dönemden geçtiğimiz şu günlerde en ufak bir kıvılcım istenmeyen görüntülere sebebiyet verebilir.
”Seveceğin bir iş seçersen, yaşamında bir gün bile çalışmış olmazsın.” (Confucius)
Herkesin sevdiği işi yapması dileğiyle…Çalışan ve iş arayan her emekçinin 1 Mayıs’ı kutlu olsun…
Kuşadası Küratör Ekibi olarak her gün yazılar seçiyoruz ve bunlara oy veriliyor. Daha fazla bilgi için @try-market in yayınladığı rapora bakabilirsiniz :)
Bununla beraber @kusadasi hesabından sürekli olarak yarışmalar ve etkinlikler duyuruluyor, eğer haberiniz yoksa mutlaka 'Cointurk' Etiketiyle Ödüllü Proje 27 katılmanızı tavsiye ederim :)
Ayrıca discord kanalımıza davetlisiniz :) Oraya gelip sohbet edebilir, soru sorabilir ve gönderilerinizi paylaşabilirsiniz :)
Congratulations! This post has been upvoted from the communal account, @minnowsupport, by kujou from the Minnow Support Project. It's a witness project run by aggroed, ausbitbank, teamsteem, theprophet0, someguy123, neoxian, followbtcnews, and netuoso. The goal is to help Steemit grow by supporting Minnows. Please find us at the Peace, Abundance, and Liberty Network (PALnet) Discord Channel. It's a completely public and open space to all members of the Steemit community who voluntarily choose to be there.
If you would like to delegate to the Minnow Support Project you can do so by clicking on the following links: 50SP, 100SP, 250SP, 500SP, 1000SP, 5000SP.
Be sure to leave at least 50SP undelegated on your account.
Merhaba @kujou,
Yazınız @trdaily tarafından otomatik olarak seçildi. Ve @trdaily curation trail'i takip eden
@emrebeyler hesabından da oy aldınız.
@trdaily curation trail'e bu adresten katılabilirsiniz.
Yine görüşmek üzere! :)
tşk ederim..