E-sigara yararli mi zararli mi bilemediler
E-sigara dumanının sağlıklı fareler ve insan hücreleri üzerindeki etkilerini inceleyen bir bilim adamı ekibine göre, vaping bazı kanserler ve kalp hastalığı riskini artırabilceğini belirttiler.
Araştırmacılar , e-sigara içilen nikotinin kalp, akciğerler ve mesanedeki DNA'ya zarar veren kimyasal maddelere dönüştürülebileceğine ve vücudun genetik onarım mekanizmalarını tetiklediğine dair bulgular buldu .
New York Üniversitesi'nde çevre tıbbı profesörü Moon-shong Tang, DNA değişikliklerinin ikinci el dumanla bağlantılı olanlarla benzer olduğunu belirtti ancak, vapingin gerçekten kanser oranlarını artırıp artırmadığını görmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu da ekledi.
E-sigara bilimi - araştırma fırsatlarını engellemek için korkutucu mu?
Araştırmacılar şu anda e-sigaralardan gelen dumana maruz kalan farelerde tümörlerin gelişimine bakmak için uzun vadeli deneyler başlattı ancak Tang yakında herhangi bir zamanda cevap beklemiyor. "Sonuçlar yıllar alabilir, çünkü kanser çok yavaş bir işlem" dedi.
Bazı araştırmacılar eserin önemli olduğunu söylese de diğerleri bunun hepsini insanların ilgisini çekmek için deyip reddetti. Fareler e-sigara dumanı yüksek seviyelere maruz kaldı ve nikel tüketimini tazeleyen insanlarda etkileri çok farklı olabilir, eleştirmenler dikkatli olunmalıdır.
Queen Mary University of London'daki Tütün Bağımlılığı Araştırma Birimi Müdürü Peter Hajek "Bu çalışma vapingin tehlikeleriyle ilgili hiçbir şey göstermiyor" dedi. "Vapingin kansere neden olduğunu göstermez."
"Bu, yanlış alarmların uzun bir çizgisinde olan, sigara içmekten vapeye geçiş yapan insanları kuşkusuz onlara büyük fayda sağlayacak bir duruma düşürebilir" dedi. "Mevcut en iyi tahmin, vapingin en kötü ihtimalle sigara içme riskinin% 5'ini oluşturmasıdır."
Tütün dumanı binlerce kimyasal içeriyor ve en az 70 vücudun kanserine neden olması ya da kansere neden olduğu biliniyor. E-sigara kaynaklı buhar, çok daha az zehirli kimyasal madde içeriyor; çünkü dumanların çoğunda sadece nikotin var, bu da kullanıcılara vurmasını sağlayan bağımlılık yapıcı madde.
Tang, fareleri e-sigara dumanı ile günde üç saat, haftada beş gün üç ay boyunca maruz bıraktı. Buhardaki nikotin miktarı mililitrede 10 miligramdı ve insanların teneffüs ettikleri e-sigara dumanı kadar yoğunlaştı. Bu, Hajek'in "son derece büyük nikotin dozları" dediği şey oldu.
Tang, üç ayın sonunda, filtrelenmiş havayı üreyen bir kontrol grubunda görülen buhara maruz kalmış farelerin kalplerinde, ciğerlerinde ve mesanelerinde DNA hasarı gördü. Doğal DNA onarım mekanizmaları da dumana maruz kalan farelerde bastırıldı.
Tang, insan akciğer ve mesane hücrelerine bakmaya devam etti ve hücrelerin nikotin ve bozulma ürünlerine maruz bırakılmasının hücrelerin tümör dokusuna daha kolay dönüşmesini sağlamıştır. Çalışmanın ayrıntıları National Academy of Sciences'un Proceedings dergisinde rapor edilmiştir .
Makalelerin çoğunun tütün muayenesinden çıkması
Geçtiğimiz hafta ABD'de e-sigara sağlık etkileri üzerine yapılan bir rapor , vapingin insanları sigarayı bırakmaya yardımcı olmak için yararlı olabileceğini buldu. Raporda, vapingin konvansiyonel sigaradan daha az zararlı olacağı bulundu .
Yasemin Sadece Kanser Araştırması İngiltere'de şunları söyledi: "Bugüne kadar elde edilen kanıtlar, e-tütünün sigara içmekten çok daha az zararlı olduğunu göstermektedir. Bunun gibi araştırmalar önemlidir, ancak bu laboratuar çalışması e-sigara dumanının hücreler ve fareler üzerindeki etkilerine bakmaktadır; bu nedenle e-sigaraların gerçek hayatta insanları nasıl etkileyebileceği konusunda hiçbir sonuç çıkarmamaktadır.
"Uzun süreli sigara içicilerinin üçte ikisine kadar bağımlılıkları yüzünden ölecekler, fakat e-sigaralar tütün içermiyor. Bunun yerine insanları bağımlı tutan nikotin içerirler, ancak sigaranın neden olduğu büyük sağlık zararlarından sorumlu değildirler.
"İnsanlar üzerinde yapılan araştırmalar sigara içmekten tütüne ve e-sigara'ya tamamen geçiş yapanlara tütün dumanı içindeki önemli zararlı kimyasal maddelere maruz kalışlarını önemli ölçüde azaltabileceğini gösterdi."