Dolar Kuru, Resmi Gazete, Gümrük Vergileri
Dün gece resmi gazete üzerinde çok önemli yazılar vardı.
800'den fazla ürüne gümrük vergisi gelmesi hemen gündeme düştü. Bir gece vakti ansızın gelen vergiler neyi amaçlıyordu? Elbette, ithal ürünleri almamızı engellemeyi amaçlıyor. Çünkü, ithal ürünlere olan talep dövize olan talep demektir.
Peki, dövize talep artarsa ne olur? Evet, bildiniz! Döviz kuru artar demektir. (ceteris paribus)
Öyleyse devlet neyi amaçlıyor? Devlet, ithal ürünler yerine yerli ürünler almamızı istiyor. İthal ürünlerin birçoğunun ülkemizde üretildiğini söylüyor. Dövize olan talebin önüne geçmek istiyor. Böylelikle döviz kurunu düşürmeyi veya olduğu noktada tutmayı amaçlıyor.
Bazen yüksek vergi artışlarının yüksek kazanç anlamına geldiğini söyleyenler görüyorum. Hayır, çoğu zaman böyle bir şey mümkün değildir. Bu sözler lüks ürün için geçerli olabilir. Binlerce ürüne vergi geliyorsa orada vergi kazancı amaçlanıyor diyemeyiz. Kibar biçimde "almayın" demek istenmektedir.
Vergi oranları artışı, vergi kazancı artışı demek değildir. Bizim gelirlerimizin düştüğünü ve alamayacağımızı zaten biliyorlar. Anlatmak için kendimi zorladığım bir nokta var:
Burada gelen vergiler ekmek, makarna vb. gibi temel ihtiyaçlara gelmiyor. Yabancı ülkelerden gelen ürünlerde vergi oranı artıyor.
Bundan yaklaşık 1-2 hafta önce de aynı biçimde gümrük vergileri gelmişti. Yine binlerce ürüne gelen gümrük vergileri ile karşılaşmıştık. Orada da aynı durum geçerlidir. Kibarca almayın demektedir.
Öyleyse ne yapalım? Bir süre boyunca fakirleşen bir ülke olduğumuzu kabul etmek zorlayıcı olacaktır. Bir noktadan sonra bunu kavrayacağız. Bir şekilde işler yoluna girecek. Onu da sizlere duyurmak için @iktisat ve
iktisat sözlüğü üzerinde olacağız.
Peki, şimdi 1 dolar ne kadar?
dolar kuru hesaplama
Shared On DLIKE