Antikens Egypten, mysteriereligionerna och Kristendomen en jämförelseanalys.

in #kristendomen8 months ago

Egyptian-Gods-Mural_QBS_ID_0381_L6-1_Main-featured-Image.jpg

Kristendomens ursprung är djupt rotat i den antika Främre Orienten, där olika religiösa och kulturella influenser möttes. En av de mest spännande och omdiskuterade influenserna på den tidiga kristendomen är religionen i det antika Egypten.

#1. Monoteism och begreppet en gud:

En av de viktigaste parallellerna mellan forntida egyptisk religion och kristendomen är idén om en enda, allsmäktig gudom. I det forntida Egypten introducerade farao Akhenaton en radikal förändring mot monoteism, och betonade dyrkan av solguden Aten. Detta tidiga monoteistiska experiment kan ha haft en bestående inverkan på begreppet monoteism, som är centralt för kristendomens tro på en Gud.

#2. Uppståndelsen och livet efter detta:

De forntida egyptierna hade en djup tro på livet efter döden. Mumifieringsprocessen och byggandet av utarbetade gravar återspeglade deras övertygelse om själens resa till livet efter detta. Tidig kristen tro på uppståndelse, särskilt Kristi uppståndelse, återspeglar denna forntida egyptiska fascination av begreppet liv bortom det fysiska riket.

#3. Symbolik och ikonografi:

Ikonografi är ett annat område där egyptiska religiösa symboler kan ha påverkat den tidiga kristendomen. Användningen av ankh, en korsliknande symbol som representerar livet, och den bevingade solskivan är några exempel på egyptiska symboler som förekommer i kristen konst och ikonografi. Själva det kristna korset, ett emblem för frälsning och evigt liv, kan ha utvecklats från tidigare egyptiska symboler.

#4. Jungfrufödelse och gudomliga födelsetraditioner:

Konceptet med gudomlig födelse och jungfrufödslar fanns i olika antika religioner, inklusive Egypten. Berättelser om gudar som Horus, född av gudinnan Isis, liknar berättelsen om Jesu jungfrufödelse. Även om de specifika parallellerna fortfarande är föremål för debatt, var föreställningen om en mirakulös och gudomlig uppfattning inte unik för kristendomen.

#5. Treenighetskoncept:

Den antika egyptiska religionen hade triader av gudar, där flera gudar grupperades i en treenighet. I kristendomen består den heliga treenigheten av Fadern, Sonen (Jesus Kristus) och den Helige Ande. Även om dessa begrepp skiljer sig åt i termer av teologi, kunde föreställningen om en treenighet av gudomliga enheter ha påverkats av tidigare religiösa idéer, inklusive de från Egypten. ( The Mythological Trinity or Triad Osiris, Horus and Isis, Wikicommons och Manfred Lurker, Lexikon der Götter und Symbole der alten Ägypter, Scherz 1998, sida 214f.)

  1. Synkretism och kulturellt utbyte:

Den grekisk-romerska perioden i Egypten, präglad av det ptolemaiska och romerska styret, främjade ett klimat av kulturellt utbyte. Denna tvärkulturella pollinering kunde ha lett till en blandning av religiösa idéer och sedvänjor, vilket påverkade tidiga kristna trosuppfattningar.

Inflytandet av forntida egyptisk religion på hellenistiska mysteriekulter.

Den hellenistiska perioden, som följde på Alexander den stores erövringar och sträckte sig från 300-talet f.Kr. till Romarriket, var en tid av kulturellt utbyte och synkretism. Under denna period utövade den antika egyptiska religionen ett märkbart inflytande på de hellenistiska mysteriekulterna, vilket gav upphov till en fascinerande blandning av religiösa idéer, ritualer och seder.

Osiris och mysteriereligionerna:

Angående frälsargestalter inom mysteriekulterna så ger jag en lista här. Attis-Mithras-Serapis-Apollon. Egypten hade flera frälsargestalter, den viktigaste av frälsargestalterna inom den egyptiska religionen primärt under det ‘’nya kungadömet’’ var Osiris, livet efter dettas gud, som troddes dö och återuppstå. Hans myt fungerade som en mall för att förstå cykeln av liv, död och återfödelse. Invigda i dessa mysteriekulter leddes genom en serie noggrant utformade ritualer till att uppleva sin egen symboliska död och återfödelse. Detta var ett kraftfullt sätt att anpassa sin personliga resa till de kosmiska cyklerna som symboliseras av Solguden-Människan.

Det finns flertalet gudssöner och döttrar inom egyptisk religion. Harpokrates (Helleniserad form av Horus) är Serapis en helleniserad form av Osiris son. (https://sv.wikipedia.org/wiki/Harpokrates)

Osiris myt, som kretsade kring död, styckning och återfödelse, bar likheter med de teman som finns i olika mysteriekulter, särskilt Dionysoskulten och Demeters och Persefones eleusinska mysterier.

I boken The Secret Societies of All Ages av Charles William Heckethorn, sida 59. Konstaterar han att:

‘’De eleusinska mysterierna firades för att hedra Ceres, Greklands Isis; medan Osiris framträder som Proserpine för Osiris död och förandet av Proserpine till de helvetes regionerna symboliserar samma sak, nämligen solens försvinnande under vintersäsongen. Mysterierna firades ursprungligen endast i Eleusis, en stad i Attika, men sträckte sig så småningom till Italien och till och med Storbritannien. Liksom alla andra mysterier var de uppdelade i det större och det mindre, och de senare varade, liksom de backiska och kabiriska riterna, i nio dagar och var bara förberedande, bestående av lustrationer och offer. Invigningsceremonierna i de större mysterierna inleddes av härolden som utbrast: "Gå bort, ni profana.”

Med andra ord, den Eleusinska mysteriekulten har sitt ursprung i tempelkulten av Osiris och Isis i Egypten. Egypten var alltid ett stort mysterium och lade grunden för dom antika mysteriekulterna.
’’I mer än 3 000 år har Egyptens mystiska skolor representerat det ultimata inom hemlig visdom och kunskap…..Till och med många konservativa forskare inom religionshistorien har en känsla av att Egyptens mysterieskolor innehåller i sina läror en särskild kunskap som kom, om inte från förhistorisk tid, från antiken. De tidigaste mänskliga uppteckningarna som är läsbara, Pyramid Texts of Egypt (ca 3000 f.vt.), innehåller många böner som är citerade från en mycket äldre period, och det är uppenbart att bönerna användes i texterna som magiska formler och besvärjelser.’’

(https://www.encyclopedia.com/environment/encyclopedias-almanacs-transcripts-and-maps/mystery-religions)

Enligt myten så reste flera olika grekiska filosofer till antikens Egypten för att komma i kontakt med egypternas läror: Pytagoras-Platon- Solon-Thales.-Eudoxus. Detta visar vikten av Egypten som antikens intellektuella högkultur under den här tiden.

Den egyptiska religionen och dess riter var primärt baserad på jordbruksuppståndelse, med andra ord en astroteologisk religion. Astroteologi är en term som används för att beskriva studiet av förhållandet mellan forntida religiösa övertygelser och himlakroppar, särskilt solen, månen, stjärnorna och planeterna. I samband med egyptisk religion finns det kopplingar mellan egyptisk mytologi och himlen.

Solgudar: De gamla egyptierna hade en stark koppling till solen, och solen spelade en central roll i deras religiösa övertygelse. Ra, solguden, var en av de viktigaste gudarna i egyptisk mytologi. Solens dagliga resa över himlen sågs som en symbol för liv, död och återfödelse.

För att förstå sambandet mellan initieringsriter i mysteriereligioner och Solguden och människan måste vi först fördjupa oss i solens symbolik i antika kulturer. Solen har alltid varit en kraftfull och bestående symbol för liv, ljus och cyklisk förnyelse. Dess dagliga uppgång och fall, såväl som de växlande årstiderna, gav en naturlig allegori för död och återfödelse. Många forntida civilisationer, inklusive egyptierna, grekerna och romarna, införlivade solguden i sina pantheoner och associerade dem med livets och dödens cykel.

Mysteriereligionerna gjorde om begreppet jordbruksuppståndelse baserat på solens uppgång och fall under årstiderna. I många mysteriereligioner är den centrala figuren en solgud eller en gud som är nära förknippad med solen. Denna figur genomgår ofta en symbolisk död och efterföljande uppståndelse, vilket speglar solens dagliga resa från gryning till skymning och dess årstidscykler. Ett framträdande exempel är den egyptiska guden Osiris, som ofta anses vara en viktig inverkan på senare mysteriereligioner.

Initiering och sekretess:

De hellenistiska mysteriekulterna präglades av initieringsritualer och hemlighetsmakeri. Dessa element påminde om egyptiska initieringsmetoder, särskilt inom ramen för egyptiska tempel och de Osiriska mysterierna. Invigda i både egyptiska och hellenistiska kulter förväntades genomgå en transformerande erfarenhet och få hemlig kunskap.

I både egyptisk religion och hellenistiska mysteriekulter spelade prästadömet en central roll i att genomföra ritualer, vägleda initierade och bevaka hemlig kunskap. Prästadömets auktoritet och rituella praxis var avgörande för att upprätthålla kontinuiteten i dessa traditioner.

*Prästerna blev invigda i ‘’mysterierna om de döda’’och de heligaste ritualerna i egyptiska tempel utfördes av högt uppsatta präster utanför allmänhetens syn.
*Varje farao fick sitt invigningsnamn från templet och prästerna hedrades med rollerna som rådgivare och rådgivare till tronen.
*Faraonerna genomgick en invigning, relaterad till deras kröningsriter, där de sades ha nära kontakt med gudarna som inte var öppna för allmänheten. ''Faraonerna regerade från omkring 3000 f.Kr. fram till grekisk-romersk tid. Farao uppfattades som son till Horus (Solguden) och gudarnas företrädare på jorden.'' (http://www.phouka.com/tr/egypt//history/KLManetho.html)

‘’Invigningen i alla forntida mysterier, kommer man att minnas, var ett drama grundat på den astronomiska allegorin om solens död och uppståndelse, och var avsett att, och gjorde, intryck på kandidatens sinne på det starkaste sättet. möjligt, de två stora doktrinerna om Guds enhet och människans odödlighet.’’

(Robert Hewitt Brown i hans bok: Stellar Theology and Masonic Astronomy.)

Esoterisk kunskap:

Men det fanns också hemliga tempelkulter där prästerskapet och faraon var behöriga:

*Att spå framtiden med olika medel, astrologi, drömmar osv.
*Läkekonsten.
*Besvärjelser.
*Religösa ritualer.
*Att kunna använda sig av det hemliga symbolspråket, eller det heliga språket.

Exoterisk kunskap:

Var den offentliga liturgin och festivaler utgjorde det främsta tillfället för vanliga människor att delta i formella ceremonier. Några av dessa festivaler återupprättade händelser från egyptisk mytologi, särskilt Khoiak-festivalen till ära av Osiris, guden efter detta och Isis mytologiska make, där Osiris mytologiska död, styckning och återupprättande av livet utspelades för allmänheten.

Tillskillnad mellan de hellenistiska mysteriekulterna och den egyptiska religionen, var initieringen till hemlig/esoterisk kunskap om universum i Egypten endast tillgänglig för eliten i samhället. Mysteriekulterna i det senare hellenistiska samhället var öppen för allmänheten.

Pompeii_-_Temple_of_Isis_4_-_MAN.jpg

Invigningsriterna

Initiationsriter i mysteriereligioner var mycket hemlighetsfulla och hierarkiska, ofta omfattande flera nivåer av förståelse och uppenbarelse. Dessa riter konstruerades noggrant för att vägleda initierade genom en transformativ process som speglade solgudens resa. Symboliken och handlingarna i dessa ritualer tillät initierade att överskrida sin vanliga existens och få kontakt med det gudomliga.

En av de mest kända mysteriereligionerna var Mithraskulten, som blomstrade i Romarriket. Invigda av Mithras deltog i ritualer som involverade dödandet av en tjur, en symbol för solguden, och deltagande i en gemensam måltid, som symboliserade återfödelse och förnyelse. Dessa riter var rika på astroteologisk symbolik, och betonade cyklerna av liv, död och återfödelse som bevittnas i solens dagliga och säsongsbetonade mönster.

John P. Lundy beskriver i sin Monumental Christianity grottan Mithras på följande sätt:

"Men denna grotta var prydd med zodiakens tecken, Kräftan och Stenbocken. Sommar- och vintersolstånden var främst iögonfallande, som själars portar som stiger ner till detta liv eller passerar ut ur det i sin uppstigning till gudarna; nedstigningsporten och uppstigningens Stenbocken. Dessa är de två vägarna för de odödliga som går upp och ner från jorden till himlen och från himlen till jorden."

Slutsats

Invigningsriterna i mysteriereligioner ger en fängslande inblick i det gamla astroteologiska konceptet om den döende och uppståndelsen Solguden. Dessa gåtfulla ritualer utformades för att anpassa den invigdes personliga resa med solens kosmiska cykler, en symbol för liv, död och återfödelse. Genom att delta i dessa riter försökte initierade inte bara förstå universums mysterier utan också att uppleva en djupgående andlig förvandling. I grund och botten gav mysteriereligionerna en bro mellan individen och kosmos, vilket gjorde det möjligt för initierade att ansluta till den eviga cykeln av Solgudens resa.

Konceptet med ett liv efter detta:

En av de djupaste influenserna av egyptisk religion på hellenistiska mysteriekulter var idén om ett liv efter detta. De gamla egyptierna hade utarbetade föreställningar om själens resa i livet efter detta, såväl som bedömningen av ens gärningar. Denna föreställning om liv bortom döden fann resonans i mysteriekulter, som ofta utlovas initierar ett välsignat liv efter detta eller andlig förvandling.

Synkretism:

Den hellenistiska perioden bevittnade en benägenhet till synkretism, där olika religiösa traditioner blandades för att skapa en harmonisk helhet. Denna synkretism exemplifierades i sammansmältningen av egyptiska gudar med grekiska och romerska gudar. Det mest anmärkningsvärda exemplet är gudomen Serapis, som förkroppsligade denna sammansmältning och vördades i både grekiska och egyptiska sammanhang.

Synkretism var väldigt vanligt inom den egyptiska religionen.’’Prästerna skapade ibland en ny gud genom att förena två eller tre eller fyra till en, och vid andra tillfällen genom att dela en i två eller tre, eller fler. Av Horus och Ra gjorde de alltså Horus-Ra, kallad av grekerna Aroeris. Av Amun-Ra och Ehe, Heliopolis tjur, gjorde prästerna i öster om deltat Amun-Ra-Ehe. Till detta lade de igen en fjärde karaktär, den av Chem, och gjorde en gud Amun-Ra-Ehe-Chem. Av Kneph Anden och Ra Solen gjorde de Kneph-Ra. Av Sebek och Ra gjorde de Sebek-Ra. På detta sätt dyrkade egyptierna en mångfald i enhet.’’

(Samuel Sharpe i hans bok: Egyptian Mythology and Egyptian Christianity: With their Influence on the Opinions of Modern Christendom, sida 12.)

Symbolik och ikonografi:

Den egyptiska religiösa ikonografin och symbolerna, såsom ankh (en korsliknande symbol som representerar livet) och den bevingade solskivan, integrerades i hellenistiska mysteriekulter och deras visuella representationer. Den bevingade solskivan symboliserade till exempel evighet och gudomlighet och inkorporerades i olika kulters symbolik.

Dualism och kosmisk ordning:

De gamla egyptierna trodde på en kosmisk ordning som betonade balansen mellan motsatta krafter. Detta koncept av kosmisk balans och dualism är besläktat med föreställningarna om ordning och kaos som finns i olika hellenistiska mysteriekulter. Tanken att initierade skulle kunna anpassa sig till gudomlig ordning genom ritualer och hemlig kunskap delades av både egyptiska och hellenistiska traditioner.

Dopets ritual:

En annan liknelse mellan kristendomen, mysteriereligionerna och egyptisk religion var dopets ritual. Dop i den forntida förkristna världen, inklusive i Egypten, var vanligt, (Bonwick, 120.) (Massey, AELW, I, 218.) Enligt beskrivningen av den tidiga kyrkofadern Tertullianus (ca 160-ca 220): ‘’Ty tvättning är den kanal genom vilken [hedningarna] invigs i några heliga riter – av någon beryktad Isis eller Mithras. Gudarna själva hedrar likaså genom tvättar.’’

(Tertullian, On Baptism, V , sida. 9.)

Men det fanna några olikheter också:

Den egyptiska religionen var polyteistisk och inte henoteistisk. Den egyptiska religionen var inte kosmopolitisk. Medlemmarna i mysteriereligionerna blev ett universellt brödraskap, ett fiktivt släktskap, människor som initierades blev bröder och systrar till varandra precis som inom kristendomen. Detta var exklusivt för de hellenistiska mysteriereligionerna, i och med att dessa kulter var öppna för allmänheten och inte enbar för prästerna såsom i antikens Egypten.

En sammanfattning:

Sammanfattningsvis präglades den antika egyptiska religionens inflytande på hellenistiska mysteriekulter av ett rikt samspel av idéer, symboler och praktiker. Teman död, återfödelse, livet efter detta, initiering och rollen av hemlig kunskap är de områden där det egyptiska arvet är mest uppenbart. Detta interkulturella utbyte bidrog till det mångfaldiga och synkretiska religiösa landskapet i den hellenistiska världen, och formade dessa gåtfulla kulters tro och ritualer.

Dopet, livet efter detta, slutgiltig dom, jungfrufödsel, död och uppståndelse, korsfästelse, förbundsarken, omskärelse, frälsare, helig nattvard, den stora syndafloden, Harpokrates/Horus födelsedag 25e december, ‘’ordet kristus,’’ likheter mellan Osiris/Serapis och Horus/Harporkrates och Jesus, korset som symbol och många, många fler likheter, är alla egenskaper hos den egyptiska religionen, som föregick kristendomen och judendomen. (Se mina föredrag på min youtubekanal ‘’Metasophical Creations:’’ Judendomen: myterna symbolspråket och astroteologi. Kristendomens historia del 2: Paralleller mellan Jesu liv, hedniska gudar och astroteologi.)

@metasophical

Coin Marketplace

STEEM 0.17
TRX 0.13
JST 0.030
BTC 56456.73
ETH 2990.61
USDT 1.00
SBD 2.13