Er dine kryptovaluta-verdier sikre?steemCreated with Sketch.

in #norge7 years ago

Comprehensive wallet security article in Norwegian. Coming soon in English at https://steemit.com/@bitspace

Sikkerhet i kryptoøkonomien

Hvor trygg er du på at dine kryptovaluta-verdier er sikret mot tyveri? Har du backup på lommeboken din? Forsikringen din dekker neppe tap av kryptovaluta-verdier. Om noen stjeler privatnøkkelen din og stjeler verdiene dine, ja da har du ikke mange rettigheter. Kryptovaluta er foreløpig ikke regulert, så myndigheter og forsikring vil ikke hjelpe deg. Du må passe på verdiene dine selv. I denne artikkelen går vi gjennom grunnleggende sikkerhetstiltak og forklarer hvordan det hele henger sammen, slik at du er bedre rustet mot angrep og bedrageri.

Det grunnleggende

Denne artikkelen tar utgangspunkt i Bitcoin-blokkjeden, men de kryptografiske prinsippene som blir beskrevet her, slik som f.eks. privat nøkkel, er elementer brukt av alle kryptovalutaer. Du kan derfor anse denne guiden som gode retningslinjer også for andre typer kryptovaluta.

For å bruke Bitcoins må du ha tilgang til en såkalt privat nøkkel for å signere transaksjoner. Når du kjøper Bitcoins, eier du ikke Bitcoins, du har kun rettigheter til å sende dem videre ved å bruke din private nøkkel som signatur på transaksjoner. En privat nøkkel blir alltid generert i par med en offentlig nøkkel. Den offentlige nøkkelen er også kjent som en adresse og er ofte representert som en streng av tekst eller en QR-kode. Den private nøkkelen gir deg tilgang til å bruke Bitcoins som er lagret på den offentlige nøkkelen.

Eksempel på en bitcoin adresse(offentlig nøkkel):
02a1633cafcc01ebfb6d78e39f687a1f0995c62fc95f51ead10a02ee0be551b5dc

Sikkerhet handler derfor om å administrere dine nøkler på en sikker måte. Med god administrasjon og sikkerhet vil vi oppnå følgende:

  1. Tilgjengelighet: Du kan bruke dine Bitcoins
  2. Sikkerhet: Ingen andre kan bruke dine Bitcoins
  3. At det er praktisk og brukervennlig

Vi skal nå se på noen ulike scenarier om hvordan du kan lagre dine privatnøkler og se på fordeler og ulemper:

#1 Den enkleste (og dårligste?) løsningen

Lagre privatnøkkelen i en fil på enheten din (PC, Telefon, Nettbrett):

+ Veldig praktisk og brukervennlig
+/÷ Like tilgjengelig som enheten din, men om du mister enheten eller om alt på enheten blir slettet, mister du tilgang til å bruke dine Bitcoins
÷ Like sikkert som enheten din
÷ Hvis enheten din blir kompromittert, er nøkkelen din kompromittert, og da er det enkelt å stjele dine Bitcoins

Selv om dette er den enkleste måten å lagre en nøkkel på, er det også den dårligste. Metoden kan sammenlignes med det å gå rundt med en lommebok full av kontanter. Om du bruker denne metoden, er en tommelfingerregel at du aldri lagrer mer enn det du ville puttet i lommeboken din.

Ved bruk av denne metoden mister du dine Bitcoins dersom:

  • Enheten din krasjer og du må installere alt på nytt
  • Noen stjeler enheten din
  • Du mister enheten din
  • Enheten din går i stykker
  • Tilsvarende blir du frastjålet dine Bitcoins dersom:
  • Du blir kompromittert av malware/virus på din enhet som lekker nøkkelen til angriper
  • Ruteren din er kompromittert på nettverket som du er tilkoblet, nøkkelen lekkes til angriper
  • Noen får tilgang til enheten din når du ikke er i nærheten selv (f.eks. en utro venn), nøkkelen blir stjålet, og du mister dine Bitcoins.

#2 Wallets (digitale lommebøker)

En digital lommebok, også kjent som “Wallet”, er en software eller et program som gir deg et enkelt brukergrensesnitt for enkelt å administrere dine nøkler og adresser samt holde oversikt over dine Bitcoins. Med en lommebok kan du enkelt lage flere adresser, slik at du kan lagre dine Bitcoins på flere forskjellige adresser. Fordelen med dette er at det gir økt anonymitet, da det ser ut som dine Bitcoins er fordelt på flere eiere. Lommebøker holder også oversikt over transaksjoner og fungerer som et slags bokføringssystem.

En sentral del av sikkerheten til de fleste lommebøker baseres på at du kan kryptere lommeboken din med en kjede av ord. Mange bruker 12 ord, men 24 ord er også vanlig. Noen lommebøker lar deg velge ord selv eller generer dem for deg. Med den riktige kombinasjonen av ord kan du gjenopprette lommeboken din med privatnøkler og offentlige nøkler. Denne ordremsen er derfor å anse som en backup, en sikkerhetmekanisme, som du kan bruke dersom noe skulle skje med enheten som nøklene dine er lagret på. De fleste lommebøker støtter dette, så uansett hva du bruker, husk å ta backup, skriv ned passordet og lagre det på et trygt sted. Du kan også dele opp passordet i flere biter og lagre det på forskjellige steder for å sikre deg mot at uvedkommende som eventuelt finner notatarket ditt, ikke får tilgang. I tillegg kan du forsøke å memorere ordrekka og skrive ned kun de 2–3 første bokstavene av ordene slik at kun din hjerne vil være i stand til å tolke det som står. Alternativt kan du destruere alt av nedskrevne ord og lagre alt i ditt eget minne.

Varm og kald lagring

“Varme” lommebøker kjennetegnes ved at de er online og tilknyttet et nettverk. De er derfor veldig tilgjengelige, men de medfører høy risiko om du skulle bli hacket.

“Kalde” lommebøker kjennetegnes ved at de offline og ikke tilkoblet internett. De er derfor mer å anse som et arkiv og ikke like tilgjengelige som varme lommebøker, men de er til gjengjeld mye tryggere.

En god strategi er å bruke en kombinasjon av begge. Bruk en kald lommebok til å lagre store verdier, og overfør små beløp til varme lommebøker etter behov.

Hvordan virker varm og kald lagring

Først trenger du separate private nøkler for kalde og varme lommebøker. Om du hadde lagret en kald privat nøkkel i en varm lommebok, ville hele hensikten bli borte. Deretter trenger du adresser. I den kalde lommeboken trenger du adressene til den varme lommeboken og vice versa.

Selv om den kalde lommeboken er offline, kan du overføre Bitcoins fra den varme lommeboken til adressen til den kalde lommeboken. Beløpet blir overført umiddelbart fra den varme lommeboken til den kalde lommebokens adresse, og dette lagres på blokkjeden. Når den kalde lommeboken eventuelt kobler seg opp på internett vil den oppdatere saldo etter å ha lest informasjon fra blokkjeden. Den kalde lommeboken kan nå disponere Bitcoins som er blitt sendt fra den varme lommeboken.

Hierarkisk nøkkelgenerering

Hvordan vet den varme lommeboken adressene til den kalde lommeboken? Og hvordan får den varme lommeboken vite om nye adresser som den kalde lommeboken lagrer? En kunne ha generert en rekke nøkkelsett på forhånd, men når de er oppbrukt, er man like langt. En bedre metode er å bruke en kryptografisk teknikk som kalles hierarkisk nøkkelgenerering.

I korte trekk går teknikken ut på at istedenfor å generere et enkelt nøkkelsett, lager man et nøkkelsett som kan generere nye nøkkelsett.

For eksempel lager vi først en “modernøkkel”. Modernøkkelen brukes til å lage to “søskennøkler”, en “brornøkkel” og en “søsternøkkel”. La oss si brornøkkelen er den private nøkkelen, mens søsternøkkelen er den offentlige nøkkelen, altså adressen. Søskennøklene har den egenskapen at de kan generere nye søskennøkler. Alle nye søskennøkler vil fortsatt ha en relasjon med modernøkkelen. De utgjør til sammen en stor familie.

Det som er nyttig med den hierarkiske modellen, er at når f.eks. søsternøkkel nr 10 blir generert, vil hun matche brornøkkel nr 10. Årsaken til at dette virker, er at bror og søster springer ut fra samme moder. Søsternøkler kan derfor opprettes uavhengig av brornøkler. På denne måten kan du lage så mange nøkler du vil på begge sider og være trygg på at de vil matche hverandre UTEN at de noensinne vil ha behov for å kommunisere med hverandre!

Med en hierarkisk lommebok vil moder- og brornøklene ligge på den kalde siden og søsternøklene på den varme siden. Lommebøker som bruker denne teknikken bruker gjerne “HD” (Hierarchical Deterministic) i navnet, slik som Mycelium HD eller MultiBit HD.

Hvordan lagre informasjon i en kald lommebok

Det finnes ulike metoder en kan bruke for å lagre informasjon i en kald lommebok.

  1. Lagre informasjonen på en enhet, f.eks. minnebrikke eller en avslått pc/mobil, og så låse denne enheten inn i en safe

  2. Kryptere informasjon med et passord som bare du husker og lærer utenat

  3. Lagre informasjonen på papir, og låse papiret inn i en safe, eller laminere og grave ned

  4. Bruk en tukle-sikker enhet f.eks. Trezor (www.trezor.io) som signerer transaksjoner for deg, men som ikke vil røpe nøkkelen.

Det finnes selvsagt fordeler og ulemper med alle metodene. Om du for eksempel bruker et passord, er informasjonen like sikker som passordets styrke, gitt at eieren ikke blir tvunget til å gi fra seg passordet på noen måte. Om en lagrer informasjonen i en safe, er det like sikkert som sikkerheten til safen og dens beliggenhet. Om bygningen safen er oppbevart i skulle bli utsatt for brann, jordskjelv og lignende, kan det bety at du mister alle dine verdier. Om noen klarer å bryte seg inn i safen og stjele informasjonen, vil det kanskje gå en stund før du finner ut av det. Om du derimot bruker en Trezor, vil du få beskjed med en gang.

Eksempler på kald lagring

Det første du må gjøre for å lagre lommeboken din offline, er å finne et medium du er komfortabel med å bruke som lagringsmedium. Du kan f.eks. bruke papirlommebøker, eller PC uten tilkobling til internett. Det finnes også gadgets som løser alt dette for deg, slik som Trezor eller Ledger Nano. Dette er også kjent som “hardware wallets”. Disse er ofte veldig praktiske, men koster også litt å kjøpe. Sikkerhetsforanstaltningenes omfang bør være proporsjonalt med verdiene de beskytter.

Et annet alternativ er å sette opp en papirlommebok. Du kan gjøre dette her: https://tools.bitcoin.com/paper-wallet

Det anbefales at du lagrer nettsiden lokalt på din datamaskin og deretter kobler deg fra internett. Når du er offline, åpner du den lagrede nettsiden i en nettleser. Beveg musen rundt omkring og skriv inn tegn i tekstboksen for å lage en tilfeldig genert nøkkel. Du får en privatnøkkel som brukes for å signere transaksjoner, samt en offentlig nøkkel for å motta Bitcoin i form av QR-koder. Skriv ut siden, men pass på at printeren din ikke er koblet til internett. Lagre privatnøkkelen din på et trygt brannsikkert sted.

Du kan nå motta Bitcoins ved å sende til den offentlige nøkkelen. For å bruke Bitcoins må du importere privatnøkkelen til en online lommebok som støtter importering av privatnøkler. Når nøkkelen er importert, kan du signere transaksjonen fra din foretrukne online lommebok.

Merk deg at papirlommebøker er for engangsbruk. Så fort du har importert den private nøkkelen til en online lommebok, er den ikke lenger kald, og du bør derfor opprette en ny kald papirlommebok.

Hvis du har en PC som du er komfortabel med å la stå offline, kan du f.eks. bruke Bitcoin Armory til å lagre lommeboken din offline. Du laster da ned Bitcoin Armory, legger den på en minnepinne og installerer den på en PC som er offline. Når Bitcoin Armory er installert, oppretter du lommeboken din. Lag så en kopi som kun følger med på lommeboken (“watching-only copy”), og lagre den på minnebrikken.

Installer Armory på online PC og importer lommeboken du nettop lagret fra minnebrikken. Bekreft at lommeboken tilhører deg. Du vil nå kunne bruke lommeboken som en helt vanlig lommebok bortsett fra at du ikke kan sende Bitcoins (du kan kun motta).
For å sende Bitcoins bruker du online PC og velger “offline transactions” i Bitcoin Armory. Denne funksjonen lar deg opprette en usignert transaksjon som du kan eksportere og lagre på din minnepinne. Importer så transaksjonen på offline PC, velg “offline transactions” og signer transaksjonen. Eksporter den signerte transaksjonen og lagre den på minnebrikken. Gå tilbake til online PC og importer den signerte transaksjonen. Du kan nå publisere den signerte transaksjonen på blokkjeden.

Dette høres sikkert veldig tungvint ut, og det er det selvsagt også. De fleste velger derfor å kjøpe en hardware wallet til en tusenlapp, men om du kun skal lagre små beløp, er det kanskje ikke noe alternativ. En annen strategi er å lagre verdiene dine på flere steder slik at dersom du skulle miste tilgang til ett sted, vil det kun være et lite tap. Vi ser nærmere på dette i neste seksjon.

Splitte og dele nøkler

Ulempen med å lagre alle verdier på ett sted er selvsagt at om noe skulle gå galt, ville det være katastrofalt. Det er ingen god strategi å legge alle eggene i én kurv.

Hemmelig deling

Med kryptografi er det mulig å dele opp en nøkkel i mindre biter. Hvis en angriper får tak i en bit av nøkkelen, vil det ikke gi han noe som helst. For å rekonstruere nøkkelen må en ha tilgang til x antall biter hvor x bestemmes av den kryptografiske metoden som benyttes til å dele opp nøkkelen.

For eksempel kan en dele en nøkkel i 5 biter og si at for å sette sammen nøkkel igjen, må en ha minst 4 av bitene. En kan så dele ut bitene til personer en stoler på, eller en kan lagre biten på forskjellige steder. Fordelen er at hvis en nøkkel går tapt, kan en fortsatt rekonstruere nøkkelen med bitene en har igjen. I tillegg vil det være svært vanskelig for en angriper å samle alle bitene.
Ulempen er selvsagt at en må samle alle bitene for å sette sammen nøkkelen igjen, noe som kan være upraktisk. En annen svakhet er i det øyeblikket alle bitene blir samlet igjen. Hvis en angriper vet om tid og sted hvor biten blir satt sammen igjen, så har angriperen en mulighet til å stjele alle bitene samtidig. På dette tidspunktet har en i praksis lagt alle eggene tilbake i samme kurv.

Multisignatur

Multisignatur er en metode som bruker hemmelig deling uten at nøkkelen må rekonstrueres hver gang den skal brukes, og støttes av de fleste kryptovalutaer.

Et eksempel: Anders, Andre, Einar og Knut jobber i et selskap som har masse Bitcoin. Alle fire lager seg et nøkkelpar og lagrer nøkkelen i en sikker kald lommebok.

Firmaets kalde lommebok benytter multisignatur som betyr at tre av fire nøkler må signere på transaksjonen for å bruke Bitcoins.

I dette eksempelet vil:

  • Bitcoins fortsatt være sikre selv om Anders og Knut konspirerer for å stjele alle Bitcoins. De har fortsatt bare to av tre signaturer og får dermed ikke tilgang.
  • Anders, Andre og Knut fortsatt ha tilgang til Bitcoins selv om Einar dør i en trafikkulykke.
  • Anders, Andre og Knut fortsatt ha tilgang til Bitcoins selv om Einar mister sin nøkkel.
  • Anders, Andre og Knut fortsatt ha tilgang til Bitcoins selv om noen stjeler Einar sin nøkkel.
  • Bitcoins fortsatt være sikre selv om noen stjeler Einar og Anders sin nøkkel.

Multisignatur er en måte å spre risiko ved å unngå å ha et sentralt punkt som kan angripes. Det samme gjelder Bitcoin-blokkjeden. En av grunnene til at den er så sikker, er at det er et desentralisert nettverk uten noe sentralt punkt. Nettverket styres av en rekke noder, og en angriper må angripe alle nodene samtidig, noe som er nærmest umulig samt veldig lite lønnsomt.

Online wallets og exchanges

Til nå har vi gått igjennom hvordan du kan lagre kryptovaluta på egenhånd. Men det finnes selvsagt selskaper som tilbyr å lagre kryptovaluta for deg, i såkalte online lommebøker. En online lommebok er akkurat som en vanlig lommebok bortsett fra at den lagres i “skyen”.

Lommeboken kan åpnes i nettleseren din eller i en app. Det finnes mange forskjellige leverandører av lommebøker. Noen kjente er Copay, MultiBit HD, Bitcoin Core osv. Du må logge inn for å få tilgang til lommeboken din. Leverandøren lagrer nøklene dine og sender kode som utfører alle operasjoner til din nettleser/app.

Nøklene dine blir kryptert med et passord som du velger, og du må stole på at leverandøren ikke stjeler nøkkelen din eller gir den ut til andre.

Fordelen med online lommebøker er selvfølgelig at de er veldig praktiske. Du behøver ikke installere noe som helst, og det virker på alle enheter.

Ulempen er selvsagt at du ikke bare må stole på leverandøren; du må også stole på sikkerheten til leverandøren. Om noen skulle hacke leverandørens tjeneste og stjele alle nøklene, vil du miste alt du hadde i din online lommebok.

Online lommebøker er derfor litt som å legge alle eggene i en honningkrukke. En leverandør av lommebøker er på en måte en pengebinge med tusenvis av lommebøker, med andre ord et ganske ettertraktet mål for angripere, så du vil kanskje sette deg litt inn i hvordan leverandøren opererer før du velger en online lommebok. Ideelt sett bør leverandøren ha et solid team med sikkerhetseksperter, selv om det i seg selv ikke gir noen garanti for at dine verdier er trygge. En online lommebok er å anse som en varm lommebok, oppbevar derfor små beløp som du ville være komfortabel med å ha i en vanlig fysisk lommebok i kontanter.

Noen kjente lommebøker:

Hardware: Trezor er designet for å kunne signere transaksjoner online og fungere som kald lagring samtidig. Dette gjør Trezor til en meget praktisk enhet som gir deg det beste fra begge verdener, høy sikkerhet og høy brukervennlighet.

Mobil: Copay ble i utgangspunktet utviklet for BitPay. Støtter personlige og delte lommebøker og har også eget testnet. Copay har Bitcoin Wallet Service som støtter multisignatur. Har et enkelt og brukervennlig grensesnitt. Svakheten er at du må stole på at Copay viser deg faktiske transaksjoner og ikke simulerte.

Desktop: MultiBit er en lett og enkel wallet som kjapt synkroniserer mot nettverket, og er raskt klar til bruk. Enkelt grensesnitt og støtter flere språk. Ideelt for den ikke så tekniske brukeren. Sårbar dersom PC-en du lagrer wallet på er kompromittert av malware eller blir det i fremtiden.

Web-basert: Coinbase satser på brukervennlighet og er web-basert, som betyr at de også er lett tilgjengelig. De har også en Android-app og integrasjon med flere amerikanske banker. Vær obs på at du ved bruk av denne tjenesten gir fra deg dine privatnøkler til Coinbase.

Online Exchanges

Exchanges lar deg handle Bitcoin med fiatvaluta (kroner, dollar, euro) og fungerer på en måte som en bank. De aksepterer innskudd av Bitcoins mot et løfte om at du får dem tilbake når du ber om det, også kalt IOU (I owe you).

På en exchange kan du:

  • Sende og motta Bitcoin
  • Kjøpe og selge Bitcoin for fiat
  • Matcher personer som ønsker å kjøpe Bitcoins for fiat, med personer som ønsker å selge Bitcoins for fiat.

Kvaliteten på pris avhenger av hvor stor “spread” det er mellom kjøp og salgsordre. En god exchange har god likviditet, og lav spread.

Hva skjer når du kjøper Bitcoins på en online exchange?

La oss si du har en konto på en Bitcoin-exchange og har 100.000 kr og 20 BTC. Du kjøper så 2 BTC for 20.000 kr per BTC, 40.000 kr til sammen.

Nå vil kjøpsordren din forhåpentlig bli matchet av en tilsvarende salgsordre, og om det går i orden, vil din saldo vises som 60.000 kr og 22 BTC.

Merk deg at på dette tidspunktet har det ikke blitt gjort noen endringer på blokkjeden. Det eneste som har endret seg, er at løftet om å gi deg 60.000 kr og 20 BTC er endret til 40.000 kr og 22 BTC.

Fordeler med å bruke en exchange er at du enkelt kan veksle fra fiat til kryptovaluta og vice versa. Ulempen er den samme som enhver bank har, men gjelder hovedsakelig tre risikomomenter:

  1. “Bank run”: Når alle løper til banken for å ta ut alle pengene sine samtidig, har ikke banken nok likviditet til å dekke alle uttakene. Du risikerer dermed at du ikke får tilbake dine Bitcoins når du ber om det. I slike tilfeller er det også fare for at det bryter ut panikk, og at en snøballeffekt gjør at situasjonen forverrer seg, i verste fall slås banken konkurs og du mister alle verdier.

  2. Det er en “scam” eller et pyramidespill. Det kan være at eierne har uærlige hensikter og har kun til hensikt å skape et godt rykte på kort sikt, slik at de får en god kundebase og nok penger til at det blir verdt å stikke av med alle pengene i det rette øyeblikket. Det kan også skje at eierne starter med gode hensikter og intensjoner, men når de blir konfrontert med å forvalte store verdier, blir de fristet til å stikke av med alle pengene.

  3. Et hackerangrep av eksterne eller utro tjenere, hvor angriperne bryter seg inn i systemene og stjeler nøklene, samt alle Bitcoins, slik at selv om du er lovet å få 22 BTC når du ber om det, har banken din nå 0 BTC og kan ikke innfri noen løfter til noen. Det er ofte slike episoder som har skjedd når det står i avisene at “Bitcoin har blitt hacket”. Det er ikke selve Bitcoin-blokkjeden som har blitt hacket, men en Bitcoin-exchange som har blitt rammet av et hackerangrep og som har blitt frastjålet alle sine Bitcoins da de mistet sine nøkler.

Alle disse punktene har allerede skjedd med en eller flere exchanges, og det vil skje igjen. Vær derfor varsom med hvor mye verdier du oppbevarer på en exchange. Husk at Bitcoin-exchanger ikke er regulert og forsikret på samme måte som en bank. For eksempel vil myndighetene gi støtte til banker som blir insolvente og til og med garantere for en del av innskuddene til sparerne. Det er ikke tilfelle for Bitcoin-exchanger!

Et tips er derfor å se på om den aktuelle Bitcoin-exchangen kan bevise at de har en andel reserve som skal gjelde som garanti for innskuddene og hvor stor denne andelen er.

Styr unna hvis andelreserve er for lav, eller om den aktuelle exchangen ikke ønsker å oppgi slike opplysninger. En Bitcoin-exchange kan enkelt bevise hva deres andelreserve er, helt frivillig og uten noen form for tredjepartsregulator ved hjelp av blokkjeden.

Når det er sagt, er det enorm risiko å låne ut kryptovaluta på grunn av dens volatile natur. I utgangspunktet har derfor de fleste 100% dekningsgrad, men dette vil sannsynligvis endres ettersom volatiliteten stabiliseres.

Desentralisert exchange (DEX)

BitShares, teknologien bak BitGate, tilbyr en desentralisert exchange som har store fordeler sammenlignet med den tradisjonelle sentraliserte varianten. En sentralisert exchange utsteder IOU tokens. Du kjøper altså ikke faktiske Bitcoins; du kjøper en representasjon av Bitcoins som exchangen lover å betale når du krever det.

Hovedoppgavene til en sentralisert exchange er som følger:

  1. Motta kryptovaluta og utstede IOUs
  2. Motta fiatvaluta og utstede IOUs
  3. Innløse IOUs
  4. Prosessere ordreboken

Det første som kjennetegner en desentralisert exchange, er at ordreboken er flyttet over på blokkjeden slik at alle kan lese den og oppdatere den. Hensikten er å separere utsteder av IOUs og ansvar for ordreboken, da kombinasjonen av disse ofte fører til sentralisering og økt sårbarhet. Det er som regel høy friksjon for å flytte verdier over fra en exchange til en annen, og det vi ser med Bitcoin-exchanger, er at “flokken” samler seg der ordrebøkene har lavest spread og dybde. Når vi separerer de to, vil alle handle på den samme ordreboken, mens utstedere kan operere via en såkalt “gateway”. En gateway håndterer punkt 1–3 i listen ovenfor, mens ordreboken håndteres av protokollen. I motsetning til en sentralisert exchange overføres IOU-en direkte til kundens wallet. Med ulike utstedere/gateways kan man altså handle f.eks. PoloniexBTC mot KrakenBTC eller PoloniexUSD mot KrakenBTC. Men hvordan forhindrer man at markedet sentraliserer seg rundt noen få IOU tokens? Og hvordan “oversetter” man verdi fra to tokens som har ulike regulatoriske hensyn og tillitsprofiler?

BitShares har såkalte “smartcoins” som er låst til markedsprisen av en verdi, f.eks. en valuta eller en handelsvare slik som olje eller gull. For eksempel bitUSD har et 1 til 1-forhold med USD og er sikret med BitShares’ egen valuta BTS, i såkalte “Credit for difference” (CFD) smart-kontrakter. Smartcoins er uavhengig av regjeringer og sentralstyrte entiteter og er derfor bindeleddet som utgjør en universiell ordrebok som alle kan benytte, uten å måtte eksponere seg selv for risiko av en motpart.

Ettersom det kun kan finnes én blokkjede, kan det kun eksistere én global ordrebok for et utvalgt marked. En global ordrebok muliggjør effektivisering i form av mindre spread samt maksimum likviditet, ansvarlighet og revisjon. BitShares er for øvrig også åpen 24 timer i døgnet 365 dager i året.

På BitShares kan det meste representeres som en verdi. Dersom noen har lyst til å handle gull mot trøfler, kan vedkommende som ønsker dette markedet, sette det opp selv uten å måtte be om tillatelse fra en sentralisert exchange. BitShares støtter også aksjer, fond og indekser. Et selskap kan i praksis utgi egne aksjer om de så ønsker.

Du kan handle hva du vil, når du hvil og så mye du vil uten begrensinger på uttak, i motsetning til sentraliserte exchanger hvor du ofte må oppgi mer og mer dokumentasjon for å heve beløpsgrensen.

Men den største fordelen er selvsagt sikkerheten. Når en sentralisert exchange blir hacket, påvirker det alle brukerne og milllionverdier går tapt. Hvis en skulle lykkes med et angrep mot den desentraliserte exchangen, vil kun én bruker bli rammet. Det er derfor veldig lite lukrativt og veldig kostbart å gjennomføre et angrep. Når det er sagt, er brukeren hovedsaklig ansvarlig for sikkerheten. Du må fortsatt beskytte dine nøkler, men du kan i alle fall være ganske trygg på at de ikke blir stjålet som følge av dårlig datasikkerhet hos exchangen.

BitShares smartcoins er sikret 100% eller mer, i motsetning til banker og sentraliserte exchanger som kun opererer med én andel i reservere som garanti. Hver smartcoin er sikret med BTS i smartkontrakter på blokkjeden. Det er derfor ingen privatnøkler som kan stjeles eller hackes.

Alle ordre blir utført med samme hastighet. Det er altså ikke mulig å prioritere noen ordre ovenfor andre. Dette skaper like vilkår for alle.

Konklusjon

Blockchain og kryptovaluta er fortsatt er en meget ung teknologi. Vær derfor veldig varsom med hvor mye penger du investerer. Aldri invester penger du ikke har råd til å tape!

Mange blockchain-prosjekter kan høres lovende ut, og utviklerne kan garantere at alt er trygt å sikkert. Men faktum er at blockchain-prosjekter er litt som Space X-prosjekter. Vi forsøker å sende raketter opp i verdensrommet og få dem til å lande trygt på jorda igjen. En god del av disse rakettene vil eksplodere på bakken, og noen vil krasje før de eventuelt vil lykkes. Det tar tid for teknologi å modnes og bli integrert i samfunnet. Internett har nå blitt utviklet i over 20 år, og det er først i dag at vi begynner å høste de store fordelene. Blockchain er fortsatt en teknologi i en tidlig fase og er kanskje litt der internett var på tidlig 90-tallet. Vi har nettopp fått e-post (Bitcoin), men helt intuitivt er det ikke enda. Ikke før “Hotmail of blockchain” kommer om noen år!

Det er mye rom for innovasjon hva gjelder brukervennlighet, banktjenester og forsikring. Et av problemene med Bitcoin og kryptovaluta generelt er treg adopsjon hos mainstream-brukerne. Før dette skjer, må det bli enklere å få tilgang på kryptovaluta samtidig som sikkerheten ivaretas på en enkel og sikker måte. Det å kjøpe en lommebok til 1200 kr, eller lære seg teknikker for å flytte transaksjone fra en offline pc til en online PC, er ikke akkurat veldig innbydende teknologi. Når det er sagt, kan vi være ganske sikre på at dette vil løses i fremtiden. Det er mange som jobber i blockchain-industrien, og mange spennende og lovende prosjekter er under utvikling. Internett i sine unge dager var ikke akkurat brukervennlig det heller. Men så kom nettlesere, og deretter nettapplikasjoner slik som Hotmail, Amazon, Google og Facebook. Vi spår en lignende progresjon for blockchain og at vi i fremtiden vil se nye selskaper tilsvarende de ovennenvnte, som vil stige frem og revolusjonere industrien.

Av Pål Taule Brentebråten for BitSpace

Sort:  

Congratulations @bitspace-norge! You have completed some achievement on Steemit and have been rewarded with new badge(s) :

You made your First Comment

Click on any badge to view your own Board of Honor on SteemitBoard.
For more information about SteemitBoard, click here

If you no longer want to receive notifications, reply to this comment with the word STOP

By upvoting this notification, you can help all Steemit users. Learn how here!