[EN/TR] Who Is Emmy Noether / Emmy Noether Kimdir ?

in #science7 years ago

[EN]

Emmy Noether

Born on March 23, 1882, Emmy is a German mathematician known for her groundbreaking contributions to abstract algebra and theoretical physics.

EmmyNoether.jpg


Image Source

Pavel Alexandrov, Albert Einstein, Jean Dieudonné, Hermann Weyl, Norbert Wiener and many others, described him as the most important female mathematician in history who revolutionized the theory of space and Algebra. She was born to a Jewish family in Erlangen, Bavaria. His father is Max Noether, the mathematician. After passing the required exams, she planned to teach French and English, but eventually studied mathematics at the University of Erlangen where his father taught. After completing his thesis under the guidance of Paul gorandan in 1907, Erlangen worked at the Institute of Mathematics for seven years without getting a salary.

Emmy noether continued to be among the leading members of the Göttingen Mathematics Department until 1933; from time to time her students were called “Noether boys”. In 1924, Dutch mathematician B. L. L. Van der waherer became a student and soon became the leading commentator of Noether's work; the 1931 textbook written by Noether's work was the basis of the second volume of modern Algebra. Until his participation in the 1932 Zurich International mathematics conference, algebraic skills were recognized throughout the world. The following year, the German Nazi government removed Jews from University positions and moved to the United States to move to a position at Bryn Mawr University in Pennsylvania. In 1935, she underwent surgery for the cyst in her ovaries, and after four days of treatment, Emmy Noether died at the age of 53.

Noether_Dubreils_1931-715x537.jpg


Image Source

Emmy Noether's math studies are divided into three semesters. In the first (1908-19), algebraic invariants have made effective contributions to the number fields. His work on differential constants in the calculus of variations, Noether's theorem, is considered as “the most important mathematical theories that have ever been proven to guide the development of modern physics.” In the second period (1920-26), she started to work on “transforming abstract algebra”. In the theory of Ideals in Ring domains, 1921, Emmy Noether has made the theory of Ideals a powerful tool of extensive use in alternating rings.

This means that it is not possible to use this method. In his third term (1927-1935), she published major works on invariant algebras and hyperkompleks numbers, combining the representation theory of groups and the theory of modules and ideals. She was very generous in his own publications as well as in his noether ideas, and in the works published by other mathematicians, she was repeatedly referred to in spite of the distance from the fields of these works.

Thank You

_________________________________________________________________

[TR]

Emmy Noether

Yahudi bir aileden gelmekte olan Emmy Noether Max ve İda Noetherler’in ilk çocuğu olarak Almanya Bavyera’nın Erlangen kentinde 23 Mart 1882 günü dünyaya gözlerini açmıştır. Babası çok ünlü bir cebirsel geometri profesörüdür. Emmy’nin matematik serüveni babası Max ile başlamıştır. Kısa bir sürede çok iyi bir matematik seviyesi kazanmıştır. Babasının öğrettiği bilgileri çok hızlı ve çok kolay bir şekilde algılayabiliyordu.

maxresdefault.jpg


Resim Kaynağı

Noether bayan olduğu için iş bulmak için çok çabalıyıp o zamanın yöneticileri Götingen’de ücretsiz ders vermesi koşuluyla 1922 yılında Emmy’e şeref profesörlüğü unvanı verildi. Uzun bir aradan sonra “Noether Teoremi” olarak bilinen, teoremi kanıtlayarak yeteneklerini kanıtladı.

1930 yılından sonra Almanya’da büyük bir şiddetle Yahudi katliamları, sürgünleri ve kampları yapılıyordu. Yahudi olan Emmy Noether ve diğer Yahudi arkadaşları 1933 yılında Götingen Üniversitesi’nden üzücü bir şekilde atıldılar. Bu zamanda Amerika Birleşik Devletleri Emmy’yi ülkeye davet etmiştir. Noether, 1933 yılında Amerika’ya yerleşmiştir. Hayatının son iki yılını Bryn Mawr Koleji’nde ve Princeton Üniversitesi’nde dersler göstererek bitirmiştir. Daha çok gelişmeler yapabilecek bir yaştayken, 1935’de yumurtalıklarındaki kist için ameliyata girdi, iyileşme belirtilerine rağmen dört gün sonra Emmy Noether 53 yaşında aramızdan ayrılmıştır.

3fae367f-7341-4287-d2a3-7dbc9607d8dd.png


Resim Kaynağı

Emmy Noether'in yapmış olduğu matematik çalışmaları üç vakte ayrılmıştır. İlk vakit, cebirsel ifadeler değişmediği ve sayı alanları üzerine iyi bir fayda sağlamıştır. İkinci vakit, "soyut cebri değiştiren" adlı projesi için ter dökmüştür. Emmy Noether, Idealtheorie in Ringbereichen (Theory of Ideals in Ring Domains, 1921) isimli ele aldığı makalesinde değişmeli halkalarda idealler teorisini geniş kullanıma sahip güçlü bir hale getirmiştir. Artan zincir koşulunu açıkça kullanmıştır ve bu sebeple bu koşulu sağlayan nesnelere Noetherian denir. Üçüncü vakitte, değişmez cebirler ve hiperkompleks sayılar hakkında başlıca işler yayınlamıştır ve grupların representation teorisi ve modüller ve idealler teorilerini toplayıp birleştirmiştir.

Teşekkürler

imza.gif

Sort:  

Source
Direct translation without giving credit to the original author is Plagiarism.

Repeated plagiarism is considered spam. Spam is discouraged by the community and may result in action from the cheetah bot.

More information on Image Plagiarism

If you believe this comment is in error, please contact us in #disputes on Discord

Please note that direct translations including attribution or source with no original content is also considered spam.

Oh, a woman mathematician ... Thank you for a good article!

Bu Noether Teoremi yüksek lisansta Fotonik dersinde canımı çok yakmıştı. Ama bu büyük matematikçiye saygım sonsuz.

Uzun bir aradan sonra “Noether Teoremi” olarak bilinen, teoremi kanıtlayarak yeteneklerini kanıtladı.

Öncelikle yazınız gerçekten bilgi verici. Fakat buradaki "yeteneklerini" kanıtladı kısmına katılamıyorum. Çünkü yetenek denen şeyin var olmadığına, her şeyin çalışmaktan ibaret olduğuna inanıyorum.

Şu yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Teşekkür ederim bu güzel yazı için.

Ben Teşekkur Etmek Isterim

Ben de hala "her şey" tanımını çok güçlü buluyorum :D

Yazımı tekrar okumanızı öneririm doktor :)

Yazdığım şey çok uzadı :D kızmazsan ben de kendi fikrimi anlatan bir post hazırlayayım. İkna olup olmayacağına bakalım? Tahminimden daha çok söyleyecek şeyim varmış :)

Zevkle okurum dostum nasıl istersen.

Bu arada yazınızı hatırlıyorum hatta semih saygıner'i de izledim. Ki izlediğime çok memnun oldum

very interesting historical information!

Tebrikler! Yazınız @tryardim topluluk hesabından oy kazanmıştır. #tr tagi altında kaliteli içeriklerizi görmekten mutluluk duyarız. Detaylı bilgi için Tryardım Desteklenen İçerikler 10 Haziran 2018 bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

post_banner_gf.gif

Teşekkürler :)