Politika je iznad sporta

in #sport4 years ago

Sinoćnja košarkaška utakmica između Crvene Zvezde i Bajerna bila je u senci politike. Zapravo poslužila je za obračun sa košarkaškim klubom Budućnost i uopšte sa crnogorskim vlastima. Loše, jer košarkaška predstava je bila zaista prelepa. Ubedljiva pobeda Crvene Zvezde, fantastična igra, potpuna dominacija...
Na početku erupcija oduševljenja kada je Dejan Radonjić izašao na parket. Bivešeg trenera navijači su dočekali onako kako je i zaslužio. On je u svojim radom u Zvezdi ispisao jednu istoriju i navijači to pamte. Ipak mogo uvreda na račun crnogorskih vlasti i Crnogoraca uopšte sigurno su i njega dovodile do neprijatnosti.
Nažalost, slavili su Crnogorca, a vređali Crnogorce.

20200102_182840.jpg

Ne želim komentarisati događaje u Crnoj Gori, ali moram osuditi sve što se ovih dana provlači kroz srpske medije.
Crna Gora je već 14 godina nezavisna država i to je fakt. Sviđalo se to nama ili ne!
Procenjivanje bezbednosti u drugoj državi, politizovanje sporta i slično ne mogu podržati i siguran sam da nam ne može ići u prilog. Dogovorom i saradnjom sa susednom, nama bratskom državom moramo rešavati sve nesuglasice. Svaka eskalacija konflikta vodi ka lošem.
Isto je i kad je u pitanju regionalna košarka. Nažalost, posle Čovićeve odluke da ne ode u Podgoricu, jasno je da je razbijanje lige već uveliko u toku. Jučerašnji intervju Predraga Danilovića takođe je korak u tom pravcu. Siguran sam da je to loše za košarku u čitavom regionu. Ipak ko mene pita! Desiće se ono što su politički moćnici odlučili. Klubovi ljubimci tih moćnika u svojim nacionalnim ligama imaće potpunu dominaciju i stalno će osvajati titule.
Možda im je to i cilj.

Goran

Sort:  

Politika je iznad sporta

Не вреди то посматрати кроз призме „фер плеја“ и ружичасте наочаре са уграђеном сликом о „племенитости“ спорта, @gorangoran. Професионални спорт је најпрљавија политика. Кадгод те зачуде такве ствари, само се врати у реалност:

https://steemit.com/news/@lighteye/world-cup-sport-is-politics

https://steemit.com/philosophy/@lighteye/olympism-and-fascism

https://steemit.com/philosophy/@lighteye/the-great-olympic-swindle

https://steemit.com/politics/@lighteye/the-last-revolution-part-5

И даље код Дуција:

Slušao sam Ducija, ali ipak mnogo ljudi vili neki sport i ta ljubav stvara zaslepljenost. Pokušavam da objasnim šta sve Čović radi i koliko je to prljav čovek.

Професионални спорт управо је направљен да заслепи овце, @gorangoran. Исто онако како су гладијатори у старом Риму служили да се незадовољним масама обезбеди вентил. Сећаш се пароле „хлеба и игара“? Пуна парола треба да гласи: „Имаћеш хлеба и игара, али да не мислиш ни о чему другом!“

И није у том „послу“ само Човић…

Coin Marketplace

STEEM 0.27
TRX 0.11
JST 0.031
BTC 67731.65
ETH 3780.34
USDT 1.00
SBD 3.51