Nedir?s1e1 ( Kıdem tazminatı tasarısı )

Herkese merhaba ben @keepcalmandread

Uzun zamandır konuşulan, şuan ise tekrar gündeme oturan 'kıdem tazminatı tasarısı' olayı nedir ?

Normal şartlarda devletin belirlediği kanunlarla hareket edildiğinde, ilk yılınızı doldurduğunuz andan itibaren, yıl sonu bürüt ücretinizden 1 tane hak etmiş olursunuz. Örneğin: asgari ücret için güncel rakam 2500 tl gibi bir rakam. Üzerinde bir rakam kazanıyorsanız bürütünüzden 1 adet x çalışma yılınız.

Son güncellemelere göre eğer 5 yıl üzeri çalışmışlığınız var ise, sebepsiz ayrılmanız durumunda dahi alabiliyorsunuz gibi söylentiler var. Bazılarına göre 10 yıl. Gündem bununla alakalı olmadığı için çok detaylı konuşmamıza gerek yok.



https://pixabay.com/tr/photos/kitap-ka%C4%9F%C4%B1t-belge-sayfa-edebiyat-3089857/

Peki nedir gündem ?

Buraya kadar gerçekleşen tüm mevzu siz ve işvereniniz arasında. Eğer uzlaşamazsanız devletin ön gördüğü rakamlar ile iş mahkemelerince, haklılık ve haksızlık durumlarınıza göre cereyan etmekte.

Ancak yeni çalışmaların neticesinde ise, artık bu ödemeler devlete yapılacak. Aylık olarak hak edişleriniz devletin ilgili fonuna ödenecek.

Sizi nasıl etkiler ?

Normalde işten ayrıldığınızda, evlendiğinizde, askere gittiğinizde, ev aldığınızda vb. benzer ihtimallerde alabildiğiniz kıdem tazminatını artık sadece 56 yaşınızı doldurduğunuzda devletin ilgili kurumundan ilgili prosedürler ile alabilirsiniz.

İşveren ile bağınız kesilir.

Şuan mevcut olan versiyonda, işveren peşinen birşey ödemediği için, kimisi mümkün olduğunca ödememe yoluna gidiyor. Kimisi ise banka mevduatlarında çeşitli yöntemlerle kârlı işlemlerle havuz oluşturuyor.


Artık bu havuzu devlet kendi fonlarında oluşturmak ve arada oluşan kârdan faydalanmak istiyor.

Kulağa hoş geliyor olabilir fakat, piyasa ise bu durumu,
İşsizlik artışı,
Maliyet artışı,
Sigortazsız işçi artışı,
Gibi yorumluyor.

Devlet ve işveren kutupları olarak toplanılan oturumlarda konuşulan anlaşma koşullarında ise, İşveren bu takdirde sadece 15 günlük kısmı ödemek istiyor. Bu sayede yine eski düzende sağladığı avantajları koruyabileceğini düşünüyor. Devlet ise yüzde %75 oranında ödeme yapılırsa %25 i ne yardımcı olabileceğini düşünüyor vs.

İşçi cephesinde ise, istediği takdirde ulaşma opsiyonu ortadan kalkmış görünüyor. Eğer bu söylediğim çerçeve dışarısında bir opsiyon ve planlama ile hayata geçerse, yani gerçekten işçi düşünülerek bu proje hayata geçirilirse, tazminatını alamayanlar (özellikle küçük işletme çalışanları) için faydalı görünüyor. Bu şekilde gelişmesi için, gerçekten işverene vergi, prim ödemeleri gibi alanlarda finans sağlanması gerekiyor.

Yok bu çerçevede değilde, yalnızca devlete ek gelir oluşturmak amacıyla bu taslak hayata geçer ve tüm yükümlülük işverene yüklenirse, muhtemelen satın aldığımız ürünlerin fiyatı yükselecektir. Aynı zamanda işten çıkartmalar kaçınılmaz olacaktır. Çoğu iş kolunda ödeme yöntemleri günlük-aylık bazda olmaması sebebiyle kaçınılmaz görünmekte. Günlük kazanılsa dahi, basit bir matematik ile, iş planlamasında artış görüntüleyemeyen işletmeler, ekstra maliyetler konusunda önlem alacaktır. Kısaca işçi çıkartmak makul olacaktır.

Resmi emeklilik yaşını 65 e yükseltmelerine rağmen, otomatik katılım, kıdem tazminatı gibi durumlarda yaş neden 56 olarak bahsedilmekte aslında güzel bir soru. Neyse yeterince cevaplanması gereken sorular varken birde buna takılmayalım şimdi.




Posted from my blog with SteemPress : https://keepcalmandread.000webhostapp.com/2019/04/nedirs1e1-kidem-tazminati-tasarisi
Sort:  

Devlet tarafından uzun zamandır düşünülen bir projeydi bu ama uzlaşma sağlanamadığı için bir türlü hayata geçilemedi. Zannedersem kasa boşaldığı için tekrar deniyorlar. Konuyu işçi çıkarmak açısından değerlendirilebilir ama işin bir de şu tarafı var; uzun zamandır aynı iş yerin de çalışıp içerdeki tazminatından dolayı bırakıp gidemiyenler. Bu mutsuz kesim için bence yararlı olacaktır bu uygulama. İşçi daha rahat hareket edebilir. Ve iş verende kalifiye elemanını elde tutmak için daha dikkatli olur. Tabi ki önce ki tazminatları koruma altında olursa. Toplumun nabzını tutan bir paylaşım olmuş. Keyifle okudum.

Sizinde söylediğiniz gibi eğer işçi kesimi düşünülür ve koruma altına alınırsa evet. Tek gaye parayı devlet hesaplarına geçirmek olursa eğer. İşveren için kabul edilemez bir yük olacaktır.

Daha önce tarım gibi alanlarda benzer örneklerini gördük. Gününüz şartlarında fayda sağlayamadığı takdirde kimse bir işletmeyi ayakta tutmak zorunda değil.

Bir milyon liranıza yüzde 22 net faiz verilen bir ortamda yüzde 22 nin altına düşmenize olanak sağlayan bir ortamda nasıl davranmak istersiniz? siz cevaplayın.

Tarım alanında çözülemeyen sorun gördüğünüz gibi üreticinin vaz geçmesi ile sonuçlandı.

Şahsen cevaplayayım, iş modelim yüzde 20 nin altında bir değere yaklaşırsa daha çok üretmekten feragat eder ve daha az üretir,daha az harcarım.

Personelimin tazminat ödemesini vadeye bıraktığımda 5 yıl üzerinde bir senaryoda yüzde 70 ini kendisi ödemiş oluyor. Bunu devlete ödeyip kendi cebimden ekstra masraf yapayım. Sebep? Daha hızlı ve daha sağlıklı iş modeli oluşturmak mı? O zaman olduğu kadar üreteyim :)


Bu yazı Curation Collective Discord Sunucusunda küratörlere önerilmiş ve manuel inceleme sonrasında @c-squared topluluk hesabından oy ve resteem almıştır.
This post was shared in the #turkish-curation channel in the Curation Collective Discord community for curators, and upvoted and resteemed by the @c-squared community account after manual review.
@c-squared runs a community witness. Please consider using one of your witness votes on us here