Kara Fatma (1888 - 1955)
Kara Fatma ismini bizzat Mustafa Kemal'den alıyor...
Milli Mücadelenin kadın kahramanlarından biridir. 1888 yılında Malatya'da doğmuştur, asıl adı Fatma Seher Erden'dir. Milli Mücadeleden önce eşi Suat Derviş Bey'le Balkan Savaşına katılmıştır. I. Dünya Savaşında Kafkas cephesinde eşini kaybetmiştir. Bunun üzerine bir süre Erzurum'da bulunan Fatma Seher Erden Sivas Kongre'sine katılmış ve burada Mustafa Kemal'den görev almış ve bundan böyle Mustafa Kemal'in verdiği unvanla "Kara Fatma" olarak anılmaya başlamıştır.
Milis Komutanı Kara Fatma
Kocaeli'ne dönen Kara Fatma çevresine topladığı gençlerden bir birlikle Geyve'de cephe tutmuştur. İlerleyen süreçte birliği kaldırılınca düzenli orduya çavuş rütbesiyle katılmıştır. Milis komutanı olarak batı cephesinde yaklaşık 300 askeriyle mücadele etmiştir. Başkomutlanlık Meydan Muharebesine katılmış ve önemli katkılar sağlamıştır.
Devam eden süreçte teğmen ve üsteğmen rütbelerine layık görülmüştür. Milli mücadele sonrası kendisine bağlanan emekli maaşını Kızılay'a bağışlayan Kara Fatma ömrünün ilerleyen dönemlerinde torunlarıyla birlikte yoksul bir hayata mahkum olunca TBMM 1954'de kendisine yeniden bir aylık bağlamıştır.
"Anadolu'daki Kara Fatmaların en kuvvetlisi benim!"
Kara Fatma orta boylu, zayıf ve esmer bir kadındı. Giyim kuşamı ile erkekleri andırırdı. Muharebede esir düşüp Yunan komutan Trikopis'in karşısına çıkarıldığında , Trikopis şaşkınlığını gizleyemeyerek Sen Kara Fatma!, Sen Kara Fatma! diyerek ismini defalarca tekrarlamıştır. Zira adı efsaneleşmiş bu kahramanın böyle bir görünüme sahip olduğunu düşünememiştir hiç. Kara Fatma ise bu tepki karşısında şu sözleri söylemiştir. "Anadolu'daki Kara Fatmaların en kuvvetlisi benim!"
Önünde saygıyla eğiliyorum büyük kahraman...
Posted from my blog with SteemPress : http://steemblog.online/?p=134