"IF (CONDITION) - END" QUERY IN SCILAB [TUTORIAL LESSON 4]
Hello everybody;
It is impossible to program properly on the computer without inquiries. In this lesson, I will teach 'if (condition) - end query structure' from query structures. We'll start by querying the variable input. We will then end with 'if' and 'end'.
Herkese merhabalar;
Sorgulama yapıları olmadan bilgisayarda düzgün program yapmak imkansızdır. Bu dersimizde sorgulama yapılarından olan ' if(koşul) - end sorgulama yapısı ' nı öğreteceğim. Sorgulamaya değişken girişi yaparak başlayacağız. Daha sonra ' if ' ve ' end ' şeklinde sonlandıracağız.
' if ' sorgu yapısı değişken yapıya giriş yapılan değere koşul belirterek programımızın cevaplama yapmasını sağlar. ' if ' sorgu yapısı ile şifre girişlerini doğrulayabilir, sayı değeri girilmek istenirse doğru sayı değerlerine yönlendirme yapılabilir, herhangi bir işlemsel program yapımında istenilen sonuca doğru tahmin vermekte kullanıcıyı yönlendirebiliriz.
Bu yönlendirmelerin ardından ' end ' kodumuzla sorgulama programımızın kodlarını çalıştırırken sonlandırırız. Bu ' end ' komudu birçok program kodumuzda programın sonlandırılması için kullanılır.
1.ADIM
Öncelikle yapacağımız sorgulamayı belirleyecek olursak, bir şifreleme işlemi gerçekleştirelim. Belirlediğimiz şifreyi ' if ' sorgulama yapısıyla programımıza tanıtacağız ve şifreyi giriş işlemi yapılmasının ardından doğru girildiği ile alakalı bize cevap vermesini isteyelim.
Gereken kodlarımız;
sifre=input('Lütfen Şifreniz ile Giriş Yapınız : ','s');
if sifre=='456789'
disp('Şifre Doğru! Hoşgeldiniz!');
end
2.ADIM
Kodumuzun girişi yapıldıktan hemen sonra ekrandaki görüntümüz;
3.ADIM
Görüldüğü üzere programımızın girişi bir değişken tanıtımı ile başlayıp ' if ' koşul sorgulama yapısına doğru şifreyi belirtmemizin ardından doğru şifre ile girdiğimizi belirten bir yazı ile cevap vermesini istedikten sonra kodumuzu oluşturduk ve kayıt işlemini gerçekleştirip programımızın çalışması gerçekleştirilirse ekrandaki görüntümüz;
Şeklinde doğru şifre işlemini programımıza girmemiz sonucu doğru girdiğimize dair programımızdan bilgi verildi.
4.ADIM
1.ADIM' ımımızda ' if ' koşul sorgulama yapısıyla şifleme işlemi gerçekleştirerek dolayısıyla sayısal bir işlem girsek bile şifreleme işlemi aynı zamanda kelime kullanarak da yapılabilirdi. Şimdi ise ' if ' sorgulama yapısı ile SCILAB yazılım programında sayısal veriler karşılığı programımızın cevap vermesini isteyeceğiz.
Bunun için bir fabrikanın çalışma verimliliğini elimize alalım. Demir-çelik fabrikası işçilerinin başındaki tekniker, mühendisin yapılmasını istediği çelik sac malzemelerin ne kadar üretildiğine dair bilgi veriyor. Mühendis patronuna önceki aydan daha yüksek bir verimlilik vermesi gerektiği için bir program yazılmasını istedi ve girilmesi gereken malzeme sayısına bağlı kalarak programa giriş yapılacak. İş sonu toplam 216 kg sac üretilmesi gerekiyor ve öncesinde 30 kg üretilmiş ise bir ay sonraki veri mühendisin eline geldiğinde verimlilik yüzdelik olarak bir önceki üretimden daha fazla olması istendiğine göre gereken kodlarımız;
oncekikapasite=input('Lütfen geçen ay hedefteki üretim kapasitesini giriniz (kg) : ');
oncekiuretilen=input('Lütfen geçen ay üretilen ürün miktarını giriniz (kg) : ');
oncekisonuc=(oncekiuretilen/oncekikapasite)*(100);
disp([oncekisonuc],'Geçen ay üretim veriminiz (%) : ');
oncekisonuc2=(oncekikapasite-oncekiuretilen);
sonrakiuretilen=input('Lütfen bu ay üretilen ürün mikarını giriniz (kg) : ');
sonuc=(sonrakiuretilen/oncekisonuc2)*(100);
disp([sonuc],'Bu ay üretim kapasiteniz (%) : ');
if sonuc>=oncekisonuc
disp('Patronunuza İlerleme Kaydettiğinizi Belirtiniz!');
end
Kodlarımızı yazmamızın ardından ekrandaki görüntümüz;
Şeklinde gerçekleşmiş oldu ve çalıştırmaya başladığımızda belirttiğimiz üzere geçen ay 30 kg lık üretim gerçekleşmişti bu ay ise 26 kg lık üretim gerçekleştiği ve hedefteki kalan kapasite değerini 216 kg olarak belirtildi. Programımıza bu girişleri yaptığımızda ekrandaki görüntümüz;
Yanıtımızı almış olduk ve kullanıcı olacak mühendislerimize güvenebileceklerini belirtebiliriz.
Bu dersimizde sorgulama yapılarında kullanılan ' if(koşul)-end ' kodlarımızla nasıl sorgulama yapılır sayısal ve kelime değelrleri ile nasıl program kurulur bunları öğrettim. Diğer derslerimizde bir adım daha ileriye giderek sorgulama yapılarının diğer kodlama işlemlerini de ele alacağız. Bir sonraki dersimizde görüşmek üzere sağlıcakla kalın. Soru ve görüşlerinizi yorum kısmından bana iletebilirisiniz.
Son olarak bu dersimizde yaptığımız çalışmaların ekran görüntüsünü yayınlıyorum.
İyi çalışmalar dilerim.
Posted on Utopian.io - Rewarding Open Source Contributors
Thank you for the contribution. It has been approved.
You can contact us on Discord.
[utopian-moderator]
Hey @safakcoban I am @utopian-io. I have just upvoted you!
Achievements
Suggestions
Get Noticed!
Community-Driven Witness!
I am the first and only Steem Community-Driven Witness. Participate on Discord. Lets GROW TOGETHER!
Up-vote this comment to grow my power and help Open Source contributions like this one. Want to chat? Join me on Discord https://discord.gg/Pc8HG9x